Tuuleenergia assotsiatsioon: tuulikute keelamine saartel pole põhjendatud

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulepark Pakri poolsaarel
Tuulepark Pakri poolsaarel Foto: Küllike Rooväli

Eesti Tuuleenergia Assotsiatsiooni hinnangul pole põhjendatud sel nädalal riigikogu täiskogus esimesele lugemisele minev looduskaitseseaduse muutmine, mis keelab kõrgemate kui 30 meetriste ja võimsamate kui 20kW elektrituulikute ehitamise Saaremaal, Hiiumaal, Muhus ja Vormsil.

«Tuuleelektri tootmise eelduseks on tuule olemasolu ning arvestades, et Eesti parimad tuuled puhuvad just saartel, siis on eelnõu justkui ettepanek püüda edaspidi kalu vee asemel metsast,» kommenteeris eelnõud Eesti Tuuleenergia Assotsiatsiooni blogis ühenduse tegevjuht Tuuliki Kasonen.

Ühendus toob blogipostituses välja, et pärast mitmeaastast tuuleenergeetika teemaplaneeringu koostamist on Lääne-Eesti maavalitsused koos kohalike omavalitsuste ja ametite esindajatega jõudnud lahendusteni, kuidas arendada tuuleenergiat nii, et säiliksid seejuures ka kogukondadele olulised väärtused.

«See on olnud demokraatlik ja kõiki huvigruppe kaasav protsess, mille jooksul pole keegi teinud ettepanekut saartel tuulikute rajamine ära keelata. Miks peaks sellest tööst ning kohalike inimeste õigusest oma ruumi planeerida nüüd teerulliga üle sõitma?» märkis Kasonen postituses.

Homme tuleb riigikogus esimesele lugemisele Tõnis Paltsi 19. juunil algatatud looduskaitseseaduse muutmise seaduse eelnõu, mille eesmärk on keelata teatud suurusest alates tuulegeneraatorite paigaldamine Saaremaal, Hiiumaal, Vormsil, Muhul.

Palts põhjendab, et Lääne-Eesti saartel on kõige tähtsamaks jätkusuutlikuks majandusharuks turism, suvekodude teenindamise ja ehitamisega seotud tegevused, mille arengut mõjutab otseselt suurte tuulegeneraatorite paigaldamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles