Pildid ja videod: Overalli veebifilmide festivali võitis Roman Neimanni film «We Ride The Line»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esmaspäeva õhtul tehti kinomajas teatavaks Overalli VI veebifilmide festivali võitjad, esimese koha võitis Roman Neimanni film «We Ride The Line».

Esmaspäeval toimus Tallinna kinomajas kuuenda Overalli veebifilmide festivali lõpuüritus. Seekord oli festival pühendatud vaid dokumentaalfilmidele ning žüriile läbivaatamiseks laekus kokku 36 filmi.

Festivali auhinnalise kolmanda koha sai Maria Kiviranna ja Robi Uppini film nimega «Lauküla koit». Teise koha pälvis Saaremaa loodusfotograafi Tõnu Lingi film «Väike kukepoks» ja esimese koha vääriliseks valis žürii Roman Neimanni filmi «We Ride The Line». Publiku lemmikuks valiti Oliver Kuuse ja Kevin Kõo «Andre Paju», film andekast JK Tammeka noorest jalgpallurist.

Žürii kooseisus Rein Maran, Meelis Muhu, Riho Västrik, Siim Rohta, Jaan Tootsen ja Andres Valkonen märkisid kõik, et valiku tegemine oli äärmiselt raske ülesanne, kuna häid filme oli palju ning sellest tingituna läksidki esimesed kolm kohta žürii poolt ülehääletamisele.

Lisaks žürii valikule hindasid filme ka festivali partnerid Canon, Valge Klaar (Apple) ja Kronja.com (helicam) andes auhinnad oma lemmikutele. 

Overall alustas veebifilmide festivaliga aastal 2007. Selle mõtte juurde viis meid tundmus, et asjaarmastajate filmiloomingu korrastatud esitlemiseks ja mänguliseks rinnapistmiseks olid võimalused vähesed. Samas kus fotoinimestele oli pakutavaid võistlusvorme pea iga paari nädala tagant.

Sel ajal toimus igakülgne tehnoloogiline õitseng, mis eelkõige mõjutas just video ja filmi loomist ning levitamist. Esimesed arvestatava videosalvestusega mobiiltelefonid tulid müüki aastal 2007 ja videokaamerate salvestuskvaliteet tegi hüppe ning hinnatase langes astmeliselt. Revolutsiooniline täiskaadrile filmiv DSLR (EOS 5DMII) tuli müügile aasta peale meie esimest festivali. Videojagamise keskkonnad Youtube ja Vimeo olid sündinud vaid mõned aastad varem. Liikuva pildi haaramine oli muutumas kättesaadavamaks ja paeluvamaks kui kunagi varem ning linateoste levitamine väljus täielikult seni tuntud raamidest.

Aastatega on festivalile laekunud üle 700 lühifilmi millest 60 teost on ka suurel ekraanil linastunud. Võidufilmide hulka on kuulunud nii mängufilme, animafilme kui ka loodusfilm.

Žüriiliikmete kommentaarid võidufilmidele:

3. koht: Maria Kivirand/Robi Uppin «Lauküla koit»

Rein Maran: «Murerikas hääbuv külaelu. Napp lakooniline, lihtsate vahenditega loodud, paiguti lausa painajalik režii. Täpne ja veenev montaaž. Ilmekas režiiga tervikuks sulav operaatori loodud visuaalne õhkkond. Usaldust äratav sünkroonne monoloog. Kõik hea dokfilmi tunnused. Meeleolukas.»

Riho Västrik: «Vahelduseks üldtunnustatud arvamusliidritele on autorid vaevunud ära kuulama naisfilosoofi ääremaalt, kellel on seljas kärisenud jope, aga maailmapilt paigas. Hea kui vahelduseks levib ka kaine talupojamõistuse sõnum.»

Meelis Muhu: «Riik on täpselt nii tugev, kui tugevad on tema nõrgemad kodanikud. Suurepärane ajastufilm ja sotsiaalne portree. Ühtlane tervik.»

2. koht: Tõnu Ling «Väike kukepoks»

Rein Maran: «Klassikaline meid ümbritseva keskkonna ühte varjatud tahku avav loodusfilm. Autor on suutnud varjuda, muutuda nähtamatuks ja saavutanud veenva tulemuse – tänu millele on vaatajal võimalus toimuvas osaleda. Filmi kangelased tegutsevad häirimatult. Pilt on mõjus. Režii veenev. Märkimisväärne heli. Täpne ja emotsionaalne sõnakasutus.»

Jaan Tootsen: «Selline film vajab dokumentalistikas üliolulist kannatlikku meelt ja eelteadmisi. Ilus, terviklik lugu kus pilt ja heli hästi kokku kõlasid.»

1. koht: Roman Neimann «We Ride The Line»

Meelis Muhu: «Kaasaegne lugu, mis kasutab kaasaegseid reaalsuse salvestamise võimalusi.»

Rein Maran: «Tõsine ekstreemspordi dokumentaal. Veenev, täpse tunnetusega operaatoritöö. Kangelase monoloog usaldusväärne.  Dramaturgiline ülesehitus paeluv.  Kahjuks on montaažiga sisse jäänud mõned tehniliselt mitterahuldavad kaadrid, mis häirivad.»

Jaan Tootsen: «Selge ja lihtne lugu, väga ilus pildikompositsioon ja oskus näha nii detaile kui suurt pilti. Teades kui raske on liikuvaid objekte filmile saada ;-) väga puhas töö, mõnusalt esitatud jutustaja tekst - räägitud südamest ja peast, mitte loetud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles