Süüria: me ei osale rahukonverentsil, mille sihiks on kukutada Assad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks ja pool aastata tagasi alanud kodusõda on muutnud osa Süüriast rusurunnikuks. Foto on tehtud riigi idaosas Thabitiyeh's.
Kaks ja pool aastata tagasi alanud kodusõda on muutnud osa Süüriast rusurunnikuks. Foto on tehtud riigi idaosas Thabitiyeh's. Foto: SCANPIX

Süüria režiim ei osale kavandataval rahukonverentsil (Genf 2), kui selle eesmärgiks on president Bashar al-Assadi võimult kõrvaldamine, ütles informatsiooniminister eile.

«Me ei lähe Genfi võimu üle andma, nagu soovib Saudi Araabia välisminister Saud al-Faisal ja teised välismaal asuvad oponendid,» ütles minister Omran al-Zohbi ametliku uudisteagentuuri SANA vahendusel. «President Bashar al-Assad jääb riigipeaks,» oli Zohbi resoluutne.

USA välisminister John Kerry kohtus esmaspäeval Ar-Riyadis Saud al-Faisaliga, et siluda erimeelsusi Süüria küsimuses.

Saudi Araabia reageeris vihaselt Ühendriikide presidendi Barack Obama septembris langetatud otsusele loobuda Damaskuse vastu karistusrünnakute korraldamisest seoses 21. augusti keemiarelvarünnakuga.

Kerry kordas eile, et Washington ei poolda Süüria verevalamise lõpetamiseks sõjalist sekkumist.

Prints Saud rõhutas omakorda, et kõnelused sõjategevuse lõpetamiseks ei saa kesta igavesti.
ÜRO ja Araabia Liiga erisaadik Süürias Lakhdar Brahimi külastas möödunud nädalal Damaskust ja kohtus muuhulgas ka Assadiga.

Erisaadiku lahkumise järel nimetas Süüria riigimeedia diplomaadi lobitööd rahukonverentsi korraldamiseks «mittevajalikuks kiirustamiseks».

Rahukonverentsi võimaliku kuupäevana on mainitud 23. novembrit, kuid Brahimi sõnul ei korraldata konverentsi ilma Süüria opositsiooni tõsiseltvõetava osaluseta.

Süüria killustunud opositsiooni on aga raske kõnelustega nõusse saada. Süüria Rahvuskoalitsioon on teatanud, et ei võta Genfi kõnelustest osa, kui ei kindlustata Assadi tagasiastumist. See ei ole aga vastuvõetav Damaskusele.

Mitmed mõjuvõimsad Süüria režiimi vastu võitlevad islamistlikud rühmitused on samas teatanud, et neid Rahvuskoalitsioon ei esinda. Mõned rühmitused on isegi hoiatanud, et kõnelustel osalevaid süürlasi käsitletakse reeturitena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles