VEB fondi uurimiskomisjon lükkas Hanssoni küsitlemise edasi

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Vakra
Rainer Vakra Foto: Peeter Langovits

VEB fondi uurimiskomisjon pidi täna üle kuulama Eesti Panga presidenti Ardo Hanssonit, kuid see lükati edasi, sest komisjoni esimehe sõnul soovitakse kõigepealt Siim Kallast küsitleda.

«Ardo Hanssoniga kohtume järgmine nädal ning täna arutasime, mida küsime reedel Siim Kallaselt. Otsustasime järjekorda muuta. Kuulame siiski kõigepealt ära endised presidendid ja siis praeguse,» ütles uurimiskomisjoni esimees Rainer Vakra ning lisas, et uut kohtumist Hanssoniga pole veel kokku lepitud.

Kallaselt uuritakse 1995. aastal Eesti pangas loodud valeandmetega kirja kohta, millega lisati ettevõttele TSL International 32,3 miljoni dollari suurune nõue. «Vaatame üle, mida varasemalt oleme küsinud ja mis vihjeid on meile antud. Küsime paljuski seda, mida me Vahur Kraftilt küsisime,» sõnas Vakra.

Komisjonil pole aga endiselt õnnestunud üles leida ärimees Aleksandr Matti, keda samuti soovitakse küsitleda. Vakra sõnul paluti möödunud nädalal jõustruktuuridelt abi Matti leidmisel.

Parlament moodustas uurimiskomisjoni märtsi keskel eesmärgiga selgitada välja VEB fondi asutamise, töökorralduse, juhtimise ja aastatel 1993–2012 sooritatud toimingute asjaolud. Komisjoni ülesanne on uurida, millistel asjaoludel saatis Eesti Pank 1995. aastal Venemaa Välismajanduspangale valeandmeid sisaldanud kirja ning milliseid toiminguid sellega seoses hiljem tehti. Samuti tuleb komisjonil selgitada, kas ja kui suures ulatuses tekitati VEB fondi toimingutega riigile ja erasektori ettevõtetele kahju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles