Saksamaa pärib Londonilt väidetav spionaaži kohta aru

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hulk antenne ühe Berliini kõrghoone katusel.
Hulk antenne ühe Berliini kõrghoone katusel. Foto: SCANPIX

Saksa välisministeerium teatas täna, et ootab Suurbritannialt selgitusi seoses ajakirjanduses ilmunud väidetega nagu kasutaks London oma Berliini saatkonda salajaseks pealtkuulamiseks.

Saksa välisminister Guido Westerwelle kutsus pärast ajalehes Independent teisipäeval ilmunud uudislugu välja Briti suursaadiku Berliinis.

Independenti andmetel viitavad USA riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) dokumendid, aerofotod ning info varasema spionaažitegevuse kohta Saksamaal, et Suurbritannial võib olla Berliinis spionaažikeskus, mis kasutab saatkonna katusel asuvat tehnikat.

Saksa välisministeerium teatas tänases avalduses, et spionaažikeskuse tegutsemine diplomaatilisel territooriumil oleks vastuolus rahvusvaheliste seadustega.

Briti saatkond Berliinis keeldus Independenti infot kommenteerimast.

Ajaleht kirjutas täna, et Suurbritannial on oma saatkonnas, mis asub Saksa kantsleri Angela Merkeli tööruumidest kiviviske kaugusel, salajane pealtkuulamiskeskus ning et Briti luure kommunikatsiooniosakond GCHQ võib kasutada Saksa andmeside jälgimiseks saatkonna katusel asuvat tehnikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles