Kanepi pruukimine sai Soomes saatuslikuks 156 ajateenistusse kutsutule

Mari Kamps
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepitaim
Kanepitaim Foto: SCANPIX

Soomes jäi mullu ajateenistusse värvatavate tervisekontrollis kanepi kasutamisega vahele 156 noorukit, kirjutab tänane Helsingin Sanomat.

Suurusjärk on niisuguna püsinud juba paar aastat.

Kanep on kõige tavalisem narkootikum, mille pruukimise tulemusel noored välja praagitakse. Mõne jaoks on üllatav, et ka ühekordne juhuslik pruukimine ajateenistuse läbimise välistab.

Lisaks peab igal aastal ajateenistuse kanepi pruukimise tõttu katkestama enam kui sadakond noort meest.

Armees on igasugustel narkootiliste ainete pruukimisel nulltolerants, kuna need võivad ohustada nii ajateenijat ennast kui kõiki tema kaaslasi.

Meditsiinitöötajad küsitlevad testimisel pärast terviseandmete uurimist iga viiendat kutsealust. Osa noortest ei sobi sotsiaalsetel ja tervislikel põhjustel.

«Ilmsiks tuleb alkoholi ohtrat pruukimist ja narkootikumide kasutamist, millest kanep on vist kõige levinum. On nii katsetamist, kui regulaarset pruukimist,» rääkis meditsiiniõde Niina Sairila eilsel loengul Helsingi tööinstituudis.

Tema sõnul küsitakse noortelt, et kas nad kasutavad narkootikume regulaarselt, kui kaua nad on seda teinud ja kas on ka plaanis lõpetada.

Major Juhani Raanto sõnul ei takista juhuslik pruukimine ajateenistuse läbimist. Kui sellest on möödas vähemalt pool aastat, siis võib sõjaväkke minna küll, lisas ta.

Kui tervisekontrolli läbi viival arstil tekivad kahtlused narkootiliste ainete pruukimise osas, siis võib ta nooruki saata täiendavaks läbivaatuseks tervisekeskusesse.

Tervisekeskuse arsti Hannu Penttineni sõnul tuleb läbivaatustel esile praegune narkootiliste ainete tarbimise kultuur. «Mõnele noorukile on tulnud üllatusena, et ka juhuslik pruukimine saab ajateenistuse läbimisel takistuseks. Ma paneks nooruki nö C-kategooriasse, kui ta tunnistab, et suitsetab kanepit paar korda kuus. Ajateenistuse läbimist võib paari aasta võrra edasi lükata ja siis pärast läbivaatust võib ta pääseda nö A-kategooriasse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles