Maffia mahamaetud jäätmed põhjustavad Napoli kandis vähki haigestumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügihunnikud Napolis.
Prügihunnikud Napolis. Foto: SCANPIX

Maffia mahamaetud mürgised jäätmed põhjustavad kardetavasti Lõuna-Itaalias kohalike elanike vähki haigestumist

Endise maffiajuhi Carmine Schiavone sõnul olid toksilised jäätmed kuritegelikule organisatsioonile tohutuks sissetulekuallikaks. Seetõttu veeti neid Napoli lähistele miljonite tonnide kaupa eri Euroopa riikidest.

«Me tõime Saksamaalt tuumajäätmeid mitme veokikoorma kaupa. See on maetud piirkonda, kus pühvleid karjatatakse ka tänapäeval,» rääkis Schiavone politseile.

Jäätmeid uputati järvedesse, peideti koobastesse ja kivimurdudesse ning maeti maha.
Napoli lähiümbruse linnades on vähki haigestumiste arv suurenenud viimase paarikümne aasta jooksul plahvatuslikult.

Maffia tegevuse ulatus sai avalikuks tänu Itaalia parlamendi otsusele teha kõigile kättesaadavaks seni salajas peetud dokumendid jäätmete liikumist uurinud politseioperatsioonist.

Uurimine põhines aastaid Casalesi klanni juhtinud Schiavone tunnistustel. «Järgmise paarikümne aasta jooksul surevad kõik piirkonna elanikud mürgijäätmete põhjustatud haigustesse,» rääkis Schiavone Itaalia ringhäälingule RAI antud intervjuus.

Europoli andmetel osales jäätmete salakaubaveoga kõik Itaalia maffia kolm põhilist haru. Teenistus oli suur ja risk võrreldes muu tegevusega väike.

Itaalia suurima keskkonnaorganisatsiooni Legambiente uuringute järgi maeti üksnes 2010. aastal maha enam kui kaks miljonit tonni mürgiseid jäätmeid. Politsei dokumendid paljastavad, et maffia tegeles nende Itaaliasse smugeldamisega aastakümneid.

Jäätmete mõju inimeste tervisele on keeruline hinnata, kuna mürkide sisaldust Napoli ümbruse elanikes pole süstemaatiliselt mõõdetud. Itaalia tervishoiuministeeriumi kinnitusel on aga vähistatistika sünge. Kahe aastakümne jooksul on vähkkasvajate hulk suurenenud naiste seas 40 ja meeste seas 47 protsenti.

Napoli lähiümbrust ja Campania maakonda teatakse Itaalias pühvlipiimast valmistatava mozzarella juustu järgi. Tegemist on Itaalia köögi ühe tuntuma hõrgutisega. Tõenäoliselt satuvad mürgid karjamaad katvast rohust pühvli elunditesse ja selle kaudu juustu sisse.

Laiaulatuslikku uuringut pole tehtud, kuid ametivõimud on viimastel aastatel määranud korduvalt müügikeelu kõnealuses piirkonnas valmistatud mozzarella'le liiga kõrge mürgisisalduse tõttu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles