Rumeenia õpetajad nõuavad rohkem palka ja vähem hariduse segamist poliitikaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rumeenia haridustöötajate ametiühingu liikmed nõudsid Bukarestis kõrgemat palka ja paremaid töötingimusi.
Rumeenia haridustöötajate ametiühingu liikmed nõudsid Bukarestis kõrgemat palka ja paremaid töötingimusi. Foto: SCANPIX

Tuhanded õpetajad massisid täna Bukaresti tänavatel, et nõuda paremaid palku ja avaldada nördimust poliitiliselt jagatavate koolidirektorite ametikohtade vastu.

Paremaid töötingimusi nõudvad õpetajad olid varustatud vilede ja sarvedega ning kandsid loosungeid. Mõned neist skandeerisid «Solidaarsus!» ja «Ilma hariduseta sureb iga rahvas!». Nad nõudsid Rumeenia valitsuselt haridusele kulutatava rahasumma tõstmist kuuele protsendile riigi SKP-st senise 2,5 protsendi asemel. Euroopa Liidu riikide keskmine haridusele kulutatav rahahulk on viis protsenti SKP-st.

25 aastat keskkooli kunstiõpetajana töötanud Doru Vladoiu rääkis, et teenib kuus kõigest 1000 leid ( 225 eurot). «Ma ei saaks ilma oma 88-aastase ema toeta hakkama,» rääkis 64-aastane mees uudisteagentuurile AP.

Ühtlasi protestivad õpetajate ametiühingud hariduse politiseerimise vastu – koolidirektorid määratakse praegu ametisse eelkõige poliitilistest kaalutlustest lähtuvalt.

Alustav õpetaja teenib Rumeenias kuus 700 leid, mis on vähem kui pool Rumeenia keskmisest palgast. Paljud õpetajad annavad lisaraha teenimiseks eratunde.

Laupäeval marssisis Bukaresti tänavatel arstid ja õed, kes nõudsid, et riik kulutaks enam kehvas seisus olevale tervishoiusüsteemile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles