Karel Rüütli tuulikute keelamisest: koalitsioon läks populismi teed

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrituulik.
Elektrituulik. Foto: Meelis Meilbaum

Riigikogu keskkonnakomisjoni aseesimehe Karel Rüütli sõnul läksid valitsuserakonnad täna populismi teed, kui nad otsustasid saata teisele lugemisele Tõnis Paltsu eenõu, mis keelustaks tuulikute rajamise neljal Eesti saarel.

«Koalitsiooni üks käsi ei tea, mida teine teeb. Valitsus pakutud muudatusi ei toetanud, kuna need on vastuolus planeerimisseadusega,» ütles Rüütli.

Rüütli lisas, et valitsus leidis ka, et ei ole piisavalt looduskaitselisi argumente, et riigi tasandil regulatsioone muuta. «IRL ja Reformierakond läksid eelnõu menetlemisega edasi puhtpopulistlikel kaalutlustel,» märkis ta.

Olukord on Rüütli sõnul seda kummastavam, et keskkonnaminister kirjutas valitsuse nimel alles eelmisel nädalal alla 13 Euroopa Liidu liikmesriigi deklaratsioonile, mis kutsub üles ambitsioonikale Euroopa Liidu kliima- ja taastuvenergiapoliitikale.

«Kuidas on antud eelnõule rohelise tee andmine kooskõlas meie partneritele antud lubadustega,» märkis Rüütli.

Tema hinnangul võtab eelnõu seaduseks saades Saaremaa, Muhu, Hiiumaa ja Vormsi omavalitsustelt võimaluse tegeleda demokraatliku ruumilise planeerimisega. rüütli sõnul näitab see eelnõu soovi juhtida riiki totalitaarselt, mitte kõiki osapooli kaasates.

Rüütli sõnul ei saa nõustuda ka ebavõrdse kohtlemisega, mida eelnõu tooks Saaremaa, Hiiumaa, Muhu ja Vormsi saarte tööstustele, kui nad ei tohi enam toota tuulest keskkonnasõbralikku elektrit.

Tõnis Paltsi 19. juunil algatatud looduskaitseseaduse muutmise seaduse eelnõu eesmärk on keelata teatud suurusest alates tuulegeneraatorite paigaldamine Saaremaal, Hiiumaal, Vormsil, Muhul.

Palts põhjendab, et Lääne-Eesti saartel on kõige tähtsamaks jätkusuutlikuks majandusharuks turism, suvekodude teenindamise ja ehitamisega seotud tegevused, mille arengut mõjutab otseselt suurte tuulegeneraatorite paigaldamine.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles