Kohtu alla antud mees valetas end oma vennaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohus.
Riigikohus. Foto: Postimees

Riigikohus tühistas kolmapäeval mehe karistamise purjuspäi auto juhtimise eest, kuna selgus, et kriminaaluurimise all olnud mees oli tegelikult isikuandmetega vassinud ning esinenud oma vennana.

Politsei käivitas kriminaaluurimise tänavu 18. märtsil, kui Harjumaal Jõelähtme vallas jäi korrakaitsjatele vahele purjuspäi autot juhtinud mees. Rikkuja väitis end olevat Egert ning esitas politseinikele isikuandmed, mis esmapildul ühtisid tema jutuga.

Kaks päeva hiljem seisis mees juba Tallinnas kohtu ees ning võttis purjuspäi autojuhtimise eest vastu kuuekuulise vangistuse. Sellele liitis kohus Egertile varasemalt määratud, kuid osaliselt kandmata karistusosa ning vangistuse pikkuseks kujunes kokku üheksa kuud ja 25 päeva. Trellide taha kohus meest siiski ei saatnud, kuna asendas vangistuse kohustusega teha 590 tunni ulatuses ühiskondlikult kasulikku tööd.

Peagi hakkas süüdimõistetusega edasi tegelenud kriminaalhooldajale tunduma, et süüdi mõistetud Egert ei ole tegelikult talle süüks pandud kuritegu toime pannud. Juhtunu uurimisel selguski, et Egert oli ajal, mil politsei roolijoodiku Harjumaal tabas, täitmas töökohustusi Tartumaal Rõngu vallas.

Politsei selgitas, et rikkumise pani toime hoopis Egerti vend, kes oli isikuandmete kohta valetanud. Tegemist oli sarnaste eesnimedega meestega, kellel oli vanusevahet vaid aasta. Ilmselt seetõttu õnnestuski rikkujal menetlejad ära petta.

Kolmapäeval tühistas riigikohus Egerti süüdimõistmise. «Praeguse seisuga asub Lõuna ringkonnaprokuratuuris kriminaalasi, mis on alustatud karistusseadustiku teise isiku identiteedi ebaseadusliku kasutamise paragrahvi alusel. Kahtlustatavana on üle kuulatud 1986. aastal sündinud mees,» rääkis Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja BNSile.

Ühtlasi peab ta vastutama ka purjuspäi autojuhtimise eest tänavu märtsis Harjumaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles