Allik: koolide uus rahastussüsteem hirmutab valdu liitumast

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Allik.
Jaak Allik. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Haridusministeeriumi välja pakutud uus koolide rahastamisskeem tekitab olukorra, kus ükski vald ei soovi ühineda, ütles kultuurikomisjoni liige sotsiaaldemokraat Jaak Allik.

Allik tõi saates «Foorum», kus arutleti haridusreformi üle, näite Viljandimaalt, kus enne viimaseid valimisi ühines neli väikest valda üheks suurvallaks.

«Selles uues suurvallas on 496 põhikooliõpilast ja uue skeemi järgi, mida on pakutud kooskõlastusringile, saaks see vald haridusraha koefitsiendiga 1,14, vallas on kaheksa kooli, kui võtame kaks lasteaed-algkooli maha, jääb kuus kooli, põhikoole on siis kuus, aga kui me võtame nüüd neli väikest valda, mis seal enne olid, siis kaks valda oleks saanud koefitsiendiga 1,95, üks väikevald 1,53 ja üks 1,33 – vahed on väga suured,» selgitas ta.

Allik väitis, et kui need neli valda oleks näinud enne ühinemisotsust uut rahastamisskeemi, mida haridusminister Jaak Aaviksoo välja pakub, siis seda ühinemist poleks toimunud.

«Ma imestangi natuke, et kui minister Siim Kiisler IRList räägib valdade ühinemisest, siis haridusminister samast erakonnast pakub välja skeemi, mille alusel ükski vald jumalapärast ei ühineks,» märkis Allik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles