Politsei: autojuhtidel ei maksaks üksikute mootorrattahuligaanide pealt üldistada

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei eksperdi sõnul ei ole tänav kindlasti koht, kus kevadel oma mootorratta võimeid katsetada.
Politsei eksperdi sõnul ei ole tänav kindlasti koht, kus kevadel oma mootorratta võimeid katsetada. Foto: Egert Kamenik

Politsei eksperdi kinnitusel läheb Eestis veel aega, kuni autojuhid harjuvad liikluses mootorratturitega, kelle arv teedel on viimase viie aastaga pea kahekordistunud.


Viimase viie aastaga on Eestis arvel olevate mootorrataste arv peaaegu kahekordistunud. Kui 2005. aasta lõpus oli ARKi andmetel registreeritud alla 10 000 mootorratta, siis tänavu 1. jaanuari seisuga oli nende arv kasvanud 18 626ni.

Viimase aastaga on motobuum tuure maha võtnud ning lisandunud on ligi tuhat mootorratast. Eelneval kahel aastal lisandus autoregistrisse aga ligi 5000 mootorratast, neist 3700 2007. aastal.

Võrdluseks: sõiduautosid on lisandunud sama perioodiga küll vaid kümnendiku võrra, kuid sellegipoolest moodustavad mootorrattad vaid alla kolme protsendi Eestis arvel olevatest maanteesõidukitest.

Politsei- ja piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakonna koordinatsioonitalituse juhi Joosep Kaasiku sõnul ei ole Eesti autojuhid veel täielikult harjunud mootorratturitega ning sellest ka kaherattaliste juhtide halb maine liikluskultuuri mõttes.

«Eestis ei ole harjutud näiteks sellega, et mootorratas on väiksem sõiduvahend, millega saab manööverdada seal, kust auto läbi ei pääse,» rääkis Kaasik ja tõi näiteks, et autode vahelt läbi liikuvad mootorratturid tekitavad autojuhtides kadedat suhtumist.

Kaasik nentis, et mujal Euroopas liikudes on suhtumine teine ja näiteks suurlinnades liiguvadki paljud inimesed just mootorrataste või rolleritega seepärast, et kiiremini edasi pääseda. «Kui sellega ohtlikke olukordi ei tekitata, pole selles midagi halba.»

Kaasik on nõus, et kevaditi võib silmata üksikuid uljaid mootorrattureid, kes oma võimeid tahavad demonstreerida. «Autojuhtidel ei maksaks nendest üldisi järeldusi teha,» tõdes Kaasik.

Kindlasti soovitas politseiekspert neil, kes oma võimeid katsetada soovivad, selleks sobiv väljund leida ning seda mitte liikluses teha.

«Minu põhimõte mootorrattaga liigeldes on sõita nii, et oled heas mõttes märkamatu,» soovitas Kaasik, kellele endalegi mootorrattasõit võõras ei ole.

Teine oluline nõuanne mootorratturitele on Kaasikult järgmine: kui mootorratast ostes ei jätku raha, et lisaks korralik sõiduvarustus osta, tasub ost üldse katki jätta.

Politseieksperdi sõnul on mootorratturid liikluses palju haavatavamad ning korralik sõiduvarustus aitab kahtlemata hoida ära suuremaid vigastusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles