Ilvesed kinkisid Halonenile Eesti koolileiva

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Tarja Halonen riigivisiidil Eestis.
Soome president Tarja Halonen riigivisiidil Eestis. Foto: Raigo Pajula

Eesti presidendipaar kinkis riigivisiiti lõpetanud Soome riigipeale Eesti koolileiva ja Afganistani naiste tikandiga koti.

President Toomas Hendrik Ilves kinkis kahepäevast riigivisiiti lõpetanud Soome presidendile Tarja Halonenile Eesti arengukoostöö raames Afganistani naiste valmistatud tikandiga koti ning Evelin Ilves kinkis toidukorvi, kus muude kodumaiste toodete hulgas on ka Eesti koolileib, vahendas presidendi kantselei pressiesindaja.

«Nii Eesti kui ka Soome kaitseväelased teenivad Afganistanis, nende teenistus on ohtlik, kuid möödapääsmatu, et aidata sel räsitud maal uuesti riigina jalule tõusta,» ütles president Ilves. «Meie sõdurid saavad Afganistanis edukad olla aga vaid siis, kui Afganistani elanikud hakkavad uskuma oma riiki ja oma valitsuse suutlikkusse tagada inimestele nii julgeolekuliselt kui ka majanduslikult rahulik elu, mis tähendab muuhulgas ka seda, et neil on töö ja teenistus ning et põgenikud
pöörduksid tagasi koju.»

Eesti riigipea kinkis Soome presidendile traditsioonilise Afganistani tikandiga koti, mille on valmistanud Peshawari põgenikelaagris elavad Afganistani naised ja mille tellijaks oli Eesti välisministeerium, kasutades selleks arengukoostöö võimalusi. Afganistan on Eesti arengukoostöö üks peamisi sihtriike.

Soome riigipeale Eesti toodetega toidukorvi kinkinud Evelin Ilves rõhutas just leiva kui meie riigi ühe visiitkaardi tähendust. «Eesti leiva suure austaja ja toetajana olen veendunud, et peaksime leiba kinkima nii meile riigivisiidile tulnud külalistele kui ise välisvisiitidel. Soome presidendile tahame tutvustada ka Eesti koolileiba, mis on kodumaiste leivatootjate poolt spetsiaalselt meie õpilastele valmistatud,» lisas Evelin Ilves, kes on Koolileiva programmi patroon.

Toidukorvis on lisaks koolileivale presidendi abikaasa poolt Ärma talus küpsetatud leib, samuti mitmete mahetootjate ja väiketalunike toodangut - näiteks Polli õuna-astelpaju püree, õunamahl ja õunad, Nopri talu sõir, juust ja jogurtid, Eesti kama ja vürtsikilu, Mummi talu Vigala Sassi rammumesi, Muhu kadakamarja sinep, Pädaste vürtsika laimi ja ingveri salatikaste, Eesti pasta kukeseentega.

Evelin Ilves täiendab alates aprillikuust välisriikide kõrgete külaliste ametlikke kingitusi esindusliku kingikorviga, mis sisaldab Eesti toitu. Esimese toidukorvi Eesti talunike mahetoodanguga kinkis Evelin Ilves Türgi visiidil viibides Türgi presidendipaarile, samuti sai toidukorvi Konstantinoopoli oikumeeniline patriarh Bartholomeus I.

Evelin Ilves teeb toidukorvide komplekteerimisel koostööd Eesti Põllumajandus-Kaubanduskojaga.

Visiidi alguses kinkisid Eesti riigipea ja Evelin Ilves Soome presidendile kunstnik Kärt Summataveti poolt Tarja Halonenile pühendatud graafilise lehe «Maaema ja Hingelinnu muna 2010» ning Soome riigipea abikaasale Pentti Arajärvile klaasikunstnik Rait Präätsa klaasskulptuuri «Vaataja».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles