Utah’ teadlased avastasid hilise kriidiajastu «veristamiskuninga»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salt Lake City loodusloomuuseumi väljastatud jäädvustusel kujutatakse Lythronax argestes’t.
Salt Lake City loodusloomuuseumi väljastatud jäädvustusel kujutatakse Lythronax argestes’t. Foto: SCANPIX

Utah’ teadlaste sõnul on nad avastanud uue dinosauruseliigi, kes elas maal umbes 80 miljonit aastat tagasi. Lythronax argestes’e nimeline olend on lähedalt suguluses kogult veidi suurema türannosaurusega.  Lythronax argestes elas türannosaurusest kümme miljonit aastat varasemal perioodil ning oli oma aja suurim maa peal elav kiskja.

Teadlased andsid suure pea, kõva kolba ning habemenugadena teravate hammastega dinosaurusele hüüdnimeks «veristamiskuningas», nii kõlab tõlgituna ka looma ladinakeelne nimi.

Olend võis kasvada ligi üheksameetriseks ning kaaluda kaks ja pool tonni. «Lythronax on nagu türannosauruse vanaonu,» sõnas BBC-le Utah’ ülikooli geoloog Mark Loewen, kelle juhtimisel kaevati 2009. aastal uue liigi osaline skelett välja.

Värske uurimus avaldati mainekas teadusajakirjas Plos One ning leid tõestab taas, et avastuste ajajärk pole veel üldsegi möödas. Teadlaste meeskond loodab veel välja selgitada, milline oli dinosauruste ajastu lõpujärgul maapealne kliima.

«Alati on uusi liike erutav leida, kuid tõeliselt oluline on see, mida need liigid iidse maailma kohta meile öelda saavad,» sõnas uuringu kaasautor Randall Irmis. «Maailm oli 80 miljoni aasta eest väga teistsugune koht. See oli väga lopsakas, niiske ja troopiline keskkond ning tollal polnud polaarjääga kaetud alasid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles