Õhusaaste muudab hiinlaste sperma «inetuks»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sudusse mattunud Xingtai linn Hiinas.
Sudusse mattunud Xingtai linn Hiinas. Foto: SCANPIX

Hiina linnu enda alla mattev udu võib kaasa tuua ootamatu kõrvalnähu, avaldades mõju Hiina meeste sperma kvaliteedile.

Säärese sõnumi edastas üks Hiina ajalehe võrguversioon, tsiteerides Shanghais asuvat spermapanka. Asutus analüüsis kümne aasta vältes spermaproove ning avastas, et neist kahele kolmandikule olid keskkonnafaktorid erineval määral mõju avaldanud, kirjutab Wall Street Journal.

Hiina internetikasutajad on juba ammu arutanud, millist mõju kurikuulus sudu tervisele võib avaldada, kuid nüüd jõudis teema ka laiema avalikkuse ette. Spermapanga juht Li Zheng sõnas väljaandele Shanghai Morning Post, et sperma võib muutuda «inetuks» ja ei seemnerakud ei ole võimelised ujuma. Shanghai Morning Post kuulub väljaandele Jiefang Daily, mille omanikuks on Hiina kommunistliku partei Shanghai komitee.

Li mainib artiklis, et spermapangal on sobivaid doonoreid keeruline leida ning meeste sperma on kümne aastaga palju kehvemaks muutunud. Ainult üks kolmandik doonorite spermast vaatab Li maailma tervishoiuorganisatsiooni nõuetele.

Arutelu algatas selle nädala teisipäeval vähetuntud väljaanne nimega China Business Review, mis pealkirjastas ühe artikli järgnevalt: «Sudu võib mõjutada inimeste paljunemisvõimet ja immuunsüsteemi». Artiklit illustreeris joonis, kus näidati, kuidas sudu erinevaid organeid mõjutab.

Mõlemad artiklid tsiteerivad ka lõike Hiina meteoroloogiaameti ja Hiina sotsiaalteaduste akadeemia kliimamuutusi puudutavat dokumenti. Eelkõige pühendatakse seal ruumi Hiina linnastuva elanikkonna süsiniku jalajälge väiksemaks muutmisele, kuid lk 248 mainitakse ka õhusaastatust, mis «võib mõjutada paljunemisvõimet».

Kuigi viimane dokument ega ka China Business Review’s avaldatud lugu ei toeta oma väiteid mingite tõenditega, ei läinud see asjaolu Hiina mikroblogijatele korda, kes on pikalt sissehingatava saastatud õhu võimalikele mõjude üle vaaginud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles