TÜ õppejõud jahib Pärnumaal UFO-sid

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raivo Ani

Tartu ülikooli anatoomia õppejõud Ivo Kolts kinnitab veendunult, et on saanud videolindile ehtsa tõestuse maavälise elu kohta ning püstitanud Häädemeestele Liivi lahe äärde valveposti, kus ta öösiti Kihnu saare kohal sillerdavat tundmatut objekti jahib.

Kõik sai alguse umbes kuu aega tagasi, kui Kolts mere kohal veidrat ja seletamatut valgusvihku nägi. Kuna värvilisi tulukesi oli reas palju, siis ei meenutanud see sugugi mõne möödasõitva laeva ahtri- või vööritulesid, vahendas ERR Uudised ETV saadet «Pealtnägija».

«Tundub, et nad on pilvedes. Signaliseerimine kaob, kui pilved liiguvad ja siis äkitselt ilmuvad pilvevarjust jälle välja. Nii et ilmselt on nad pilvede kõrgusel, aga kui kõrgel on hetkel pilved, seda ma küll ei oska öelda,» rääkis Kolts.

Et nähtu oli seletamatu ja intrigeeriv, siis hankis Kolts pisut kangema kaamera ja ööl vastu 16. aprilli sai värvilise valgusrea juhuslikult video peale.

Kuigi «Pealtnägijal» ei õnnestu öö jooksul ühtegi tundmatut objekti tabada, kinnitab kummalise nähtuse olemasolu ka Koltsi naabrimees Enn Sarapik, kelle sõnul olla juba 1990-ndatel Häädemeestel arusaamatuid objekte nähtud.

«Üks 15 aastat tagasi käisime õhtul õngesid laskmas ja tagasi tulles nägime paarimehega, et kaks helenduvat kuju, mis olid algul lahus, olid hetkega koos, siis uuesti jälle lahku, ei mingit heli, ainult välkkiire liikumine. Seda nägime umbes 10-15 minutit, seda mängu ja siis tulime kalda poole ja siis korraga neid ei olnud, lihtsalt haihtusid kaugusesse,» rääkis Sarapik.

Sarapikul oli jõudnud aastatetagune kogemus juba meelest minna, kui naaber talle taaskord mere kohal võbisevaid tulukesi näitas. Mõlemad mehed usuvad, et on lindile saanud reaalse maavälise lendava taldriku.

«Laev on nagu välistatud ja tundub, et Kihnu majakas on küll taustal peal, kuid tuletorn on tunduvalt kõrgemal,» nentis Kolts.

«Pealtnägija» esitles Koltsi materjali ufoloog Igor Volkele ja arvutispetsialist Vootele Voitile, kellele tundus imelik, et peaaegu kõiki fotosid iseloomustab ebaprofessionaalsus: ülevalgustatus, pikk säriaeg ja liiga tundlik programm.

Volke sõnul ei saa väita, et videole jäädvustatu puhul oleks tegemist maavälise objektiga. «Seda kindlasti mitte. See on muidugi paljude inimeste soovunelm või taotlus, et näha. Maavälise saavutamiseks on tohutu pikk tee, ma ei hakka siin vaatajat tülitama või kurnama igasuguste metsikute tabelite ning Javalle ja Heineke klassifikaatoritega. Aga ma võiks öelda niiviisi, et kui te kujutate ette ühte A4, siis A4 ülemises nurgas on esimese astme suhteliselt igavad vaatlused ja see läheb samuti sinna kanti,» rääkis Volke.

Voit tõdes, et teda kahtlemata väga erutaks mõte sellest, et see oleks midagi põnevat ja maavälist. «Samas on seda materjali liiga vähe ja kehva kvaliteediga, et midagi selle pimedas vilkuva tulukese järgi hinnata,» nentis Voit.

«Pealtnägija» näitas pilte ka astronoom Raivo Heinale, kes on oma õuele rajatud observatooriumist juba kümme aastat kaugeid tähti ja galaktikaid pildistanud. Hein märkis, et ei ole senini ühtegi lendavat taldrikut märganud ning ka neil piltidel ei ole tegemist mingi UFO-ga.

«Miskipärast inimesed arvavad, et kui nad saavad pildile midagi sellist, siis on tegemist nagu maavälise objektiga. See on väga iseloomulik, et kui neid asju hakatakse uurima, siis nagu polegi midagi uurida, sest mitte midagi ei ole,» ütles Hein.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles