Manöövrid Paldiski moodi

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaupo Kallas
Kaupo Kallas Foto: Priit Simson / Postimees

Kolm päeva tagasi ametisse nimetatud Paldiski linnapea Jaanus Ilumetsa esimeseks personaliotsuseks oli kohaliku vee-, kanalisatsiooni- ja haljastusfirma Paldiski Linnahooldus juhtide vahetamine. Päevapealt vabastati ametist senine juht Marge Tiidus ning juhatuse liikmeteks määrati Konstantin Tšertšik ja Kaupo Kallas.

Kallas on vastne linnavolikogu esimees, kes võeti äsja moodustatud koalitsiooni selleks, et kindlustada valimised võitnud valimisliidu Põhjasadam nappi häälteenamust. Tulemused olid Paldiskis ju sellised: valimisliidul Põhjasadam kuus kohta, valimisliidul Uus Laine viis kohta ja Keskerakonnal (Kallas) üks koht.

Hoopis huvitavam tegelane on aga Tšertšik. Ta on Paldiski poliitikas vana tegija, kandideerinud erinevate valimisliitude nimekirjades, väidetavalt vahetanud korduvalt pooli, kui vaja.

Mis on aga praegu kurioosne, on see, et keskkriminaalpolitsei ja prokuratuur kahtlustavad Tšertšikut ja tema abikaasat Snežannat häälte ostmises viimastel valimistel. See aga ei seganud mehel saamast Paldiski suurima linnaettevõtte juhiks.

Kallas ei oska teemat kommenteerida, ei Tšertšiku ega ka iseenda määramist Linnahooldusesse. «See on linnavalitsuse otsus,» ütleb ta.

Ilumets on selles küsimuses avameelsem. Vahemärkusena tuleb öelda, et ta kandideeris valimisliidu Põhjasadam nimekirjas, sai üheksa häält, volikokku ei pääsenud, aga valiti ikkagi linnapeaks. Otsustavaks sai see, et Ilumets on Põhjasadama nimekirja liidri Aleksei Tšuletsi, kes on ka Paldiski Põhjasadama omanik, firma töötaja.

Ametikoht preemiaks?

Tšertšiku küsimuses ütleb Ilumets kahte asja. Esiteks, et Eestis kehtib süütuse presumptsioon ja et tema pole näinud ühtegi ametlikku paberit häälteostmise kahtlustuse kohta. Tõsi, hiljem ta siiski möönab, et on siiski teadlik ja on sellel teemal Tšertšiku endaga rääkinud.

Tšertšik ja Kallas määrati Linnahoolduse juhatuse liikmeteks lihtsalt sellepärast, et senine juhataja ei saanud Ilumetsa sõnul oma töödega hakkama. Lumekoristamine oli talvel puudulik, linna keskele on tekkinud imelikud prügikogumise kohad, mitmel pool mere ääres, bastionitel ja Pakri poolsaare tipus on prügi koristamata, loetleb Ilumets puudujääke.

Ilumets eitab ka seda, et Kallas määrati Tšertšiku kõrvale juhatuse teiseks liikmeks ainult sellepärast, et viimane ei oskavat sõnagi eesti keelt. «Linnavalitsuse töökeel on eesti keel,» ütleb ta.

Tšertšik ise ütleb oma häälteostmise kahtlustuse kohta, et tema pole midagi valesti teinud, pole seadust rikkunud, pole kedagi mõjutanud ega midagi pakkunud. Jutuajamine mehega toimub ikkagi vene keeles, vaatamata sellele, et Ilumets kinnitab, et Tšertšik oskab eesti keelt, ning vaatamata sellele, et mees on ka oma CVs märkinud, et valdab eesti keelt nii kõnes kui ka kirjas heal tasemel.

«Ma arvan, et selle taga on poliitiline konkurents, ja ma kahtlustan siin [Stanislav] Tšerepanovi (eelmine sotsiaaldemokraadist linnapea – toim) kätt,» räägib Tšertšik. «Ma ei usu, et see kriminaalasi kuhugi jõuab.»

Tiidus näeb enda lahtilaskmist Paldiski Linnahooldusest ja Tšertšiku asemele panemist teises valguses. Ta isegi ei võta mingit süüdistavat või poliitilisel vastandamisel põhinevat positsiooni.

Võiks isegi öelda, et Tiidus vaatab asjadele filosoofiliselt: see on ju Paldiski, niimoodi need asjad seal käivad ja on ka varem käinud, hääli ostetakse, kaubeldakse, vahetatakse, kohti erinevates asutustes jagatakse seejärel preemiatena. Tšertšik oli ju ka varem Linnahoolduse juhatuse liige, aga nagu töötajad räägivad, ega teda majas näha ega tegutsemas olnud – eks seegi selline «preemiakoht» oli.

Mul õnnestus rääkida veel paari Paldiski poliitikaelu tundva inimesega. Üks neist kandideeris sellessamas valimised võitnud valimisliidu Põhjasadam nimekirjas, mille ridades pääses volikokku ka Tšertšik.

«Paldiskis ostavad kõik hääli, see oli juba [Jaan] Mölderi (kunagine linnapea – toim) ajal nii, see on ka praegu,» räägib see Põhjasadama nimekirjas kandideerinu. «Tšertšik on ka siin poliitikas aastaid tegev olnud, eks tal ole oma ringkond, kustkohast saab hääli. Paldiskis on ju neid lihtsasti mõjutatavaid, näiteks prükkareid, väga palju.»

Teistmoodi tavad

Kui veidi laiemalt Paldiski poliitikat vaadata, siis ega seal klassikalises mõttes demokraatiat ole. Põhimõtteliselt on linn jagunenud kahe suure grupi vahel.

Üks on Paldiski Põhjasadama omanik Tšulets, kes oli ka ise samanimelise valimisliidu liider ja kogus isiklikult suurima häältesaagi. Igapäevapoliitikasse ta aga ei kipu ja linnas näeb teda harva, aga määrab-suunab kõike. Teise olulise grupi, valimistel teiseks tulnud liidu Uus Laine taga seisab aga teine suurärimees, Paldiski Lõunasadamas tegutsev Heiti Hääl.

Paldiski poliitikaelu tundjad ütlevad, et linnas tavapärast poliitilist konkurentsi pole. Häälteostmine, mõjutamine, poliitiline premeerimine on nende sõnul tavaline – iseasi, kas seda alati ka tõestada suudetakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles