Hiina võimud vaevad majandusreforme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lipp
Hiina lipp Foto: SCANPIX

Hiina ainuvalitseva kompartei keskkomitee kogunes eile arutama majandusreforme, vahendas riiklik uudisteagentuur Xinhua.

Reformikava vaeb 376-liikmelise keskkomitee täiskogu. Võimuladvik on ilmselt teisipäevani ühes Pekingi erahotellis.

Xinhua kohaselt on päevakavas «põhilised teemad seoses laiaulatusliku reformide süvendamisega». Reformi pooldajad, teiste seas Maailmapank, loodavad ettevõtjate tähtsustamist Hiina riiklikult juhitavas majanduses ja põllumajandustootjate suuremat sõnaõigust maa üle.

Hiina peab vaatama üle oma kaubandusele ja investeeringutele põhineva majandusmudeli, mis pärast kolme aastakümmet kestnud hoogsat kasvu on näidanud üles väsimust. Hiina majanduskasv oli teises kvartalis 7,5 protsenti, mis on viimase 20 aasta madalaim näitaja.

«Majanduse väljavaade sõltub keskpikas perspektiivis sellest, kas valitsus astub kõrvale,» ütles Capital Economicsi Aasia peaökonomist Mark Williams.

Nõndanimetatud kolmas pleenum paneb tavaliselt paika uue valitsuse majandussuunised. Hiinas vahetusid võimukandjad 2012. aasta novembris, kui partei peasekretäri kohale asus Xi Jinping, kellest märtsis sai ka president.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles