Leht: Merkel saab ametisse 17. detsembril

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Saksa parlament kinnitab kantsler Angela Merkeli kolmandat korda ametisse 17. detsembril, kirjutas ajalehe Frankfurter Allgemeine Zeitung pühapäeval allikatele konservatiivide fraktsiooni juhtkonnas tuginedes.

Septembris ülekaalukalt valimised võitnud Merkeli kristlikud demokraadid (CDU) ja nende Baieri sõsarpartei CSU peavad mitmendat nädalat koalitsioonikõnelusi teiseks jäänud sotsiaaldemokraatidega (SPD).

Ametnike kohaselt tahavad erakonnad jõuda novembri lõpuks üksmeelele koalitsioonileppes ja ministrikohtade jaotuses.

Sotsiaaldemokraadid soovivad aga panna koalitsioonileppe oma liikmete seas hääletusele, mille tulemus plaanitakse avaldada 15. detsembril.

Merkeli erakonnakaaslasest rahandusminister Wolfgang Schäuble nimetas SPD sisehääletust «etenduseks». Tema sõnul toetab enamik sakslasi nõndanimetatud suurt koalitsiooni, mistõttu on ühe erakonna liikmete arvamuse küsimine tarbetu ja juhtkond võiks otsuse ise langetada.

Merkeli konservatiivsel leeril jäi 22. Septembri parlamendivalimistel absoluutsest enamusest viis kohta puudu ning kantsler pidi seni opositsioonis olnud vasaktiivalt otsima uue koalitsioonipartneri, sest senine liitlane vabad demokraadid (FDP) ei pääsenud läbi aegade esimest korda bundestagi.

Merkeli jaoks pole võimuliit sotsiaaldemokraatidega midagi uut, suur koalitsioon valitses ka tema esimesel kantsleriperioodil aastatel 2005-2009.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles