Kaitseväelased ja liitlased mälestasid Afganistanis langenuid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväelased Afganistanis mälestasid koos liitlastega langenuid.
Kaitseväelased Afganistanis mälestasid koos liitlastega langenuid. Foto: mil.ee

Camp Bastioni sõjaväebaasis teenivad kaitseväelased mälestasid eile koos enam kui tuhande liitlasvägede sõduriga langenud relvavendi.

Vaherahupäeva auks korraldatud tseremoonial osalesid ka Ühendkuningriigi kaitseminister  Philip Hammond ning kuningliku perekonna liige Yorki hertsog prints Andrew.

«See päev ei meenuta sõdurile sõja kurvemat poolt, vaid on austusavaldus kõigile neile relvavendadele, kes jagavad ühiseid  väärtusi,» ütles kevadest Afganistanis teeninud kontingendi ülem kolonelleitnant Arno Kruusmann.

Ta lisas, et mehed ja naised, kes võitlevad oma riigi iseseisvuse püsimise nimel, trotsides surmaohtu kaugel kodust, väärivad ühiskonna austust ja tuge. «Veteranide  jaoks on kõige olulisem tunda inimeste südamest tulevat toetust ja mõistmist,» ütles Kruusmann.

Mälestustseremooniast võtsid osa nii alates maikuust Afganistanis teeninud kui ka järgmisel nädalal lahinguvastutuse üle võtvad Eesti kaitseväelased.

Eestis tähistatakse Esimese maailmasõja vaherahupäeva Ühendkuningriigi saatkonna eestvedamisel ja kaitseväe toel igal aastal kaitseväe kalmistul. Samuti tähistatakse Eestis Vabadussõja vaherahu aastapäeva 3. jaanuaril ja veteranipäeva 23. aprillil.

11. novembril tähistatakse vaherahupäeva, mil mälestatakse sõdureid, kes on andnud elu oma riiki teenides ja austatakse neid, kes teenivad või on teeninud erinevates konfliktikolletes. Vaherahupäeva peetakse 11. novembril, sest sel päeval 1918. aastal kell 11 hakkas kehtima Esimeses maailmasõjas vaherahu. Ühendkuningriigis peetakse 11. novembril kell 11 kaheminutiline leinaseisak langenud sõdurite austuseks, kuid suurem vaherahupäeva tähistamine toimub novembri teisel pühapäeval.

Kaitsevägi osaleb NATO juhitud sõjalisel operatsioonil Afganistani rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude ISAF koosseisus alates 2003. Järgmisel nädalal võtab lahinguvastutuse Helmandis üle viimane Eesti jalaväekompanii. Julgeolekuvastutus Afganistanis antakse 2014. aastal üle kohalikele üksustele. Kompanii pöördub koju tagasi 2014. aasta hiliskevadel. Pärast jalaväekompanii väljatulekut jäävad Afganistani veel toetusüksused ja staabiohvitserid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles