ÜRO kohus lahendas taas tüli templi üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kambodža sõdurid Preah Vheari templi lähedal.
Kambodža sõdurid Preah Vheari templi lähedal. Foto: SCANPIX

Tai ja Kambodža tüli keskmes olev Preah Viheari templit ümbritsev maalapp kuulub Kambodžale, otsustas ÜRO kõrgeim kohus.

Haagis asuv Rahvusvaheline Kohus otsustas, et Tai peab oma sõdurid vaidlusalusest piirkonnast, minema viima, vahendas BBC.

Sama kohus otsustas juba 1962. aastal, et 11. sajandil jumal Šiva auks rajatud hinduistlik Preah Viheari tempel kuulub Kambodžale. Sellele vaatamata ei taganenud kumbki riik nõudmistest 4,6-ruutkilomeetrisele maalapile, mis ümbritseb 525-meetrise kaljunuki otsa püstitatud templit.

Kahe riigi vastasseis on viinud ka sõjaliste kokkupõrgeteni templi juures, mille UNESCO on kandnud kultuurimälestiste nimekirja. Pärast sõjalise vastasseisu puhkemist kahe aasta eest pöördus Kambodža aga Rahvusvahelise Kohtu poole, mis täna otsustaski, et vaidlusalune maalapp kuulub Kambodžale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles