Vangi mõistetud Narva linnavolinik pääses valeandmete esitamise süüdistusest

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Moissejev Narva kohtumajas.
Aleksandr Moissejev Narva kohtumajas. Foto: Peeter Lilleväli/ Põhjarannik

Viru maakohus mõistis valeandmete esitamises süüdi Narva ettevõtte Fervesta Grupp ja selle juhatuse esimehe, kuid lõpetas ettevõttega seotud Narva linnavoliniku Aleksandr Moissejevi suhtes samas asjas menetluse.

Firma juhatuse ainuliikmena esinenud 36-aastane Vladimir mõisteti valeandmete esitamises süüdi ning teda karistati ligi 9500 krooni suuruse trahviga.

OÜ Fervesta Grupp tunnistati samuti valeandmete esitamises süüdi ning karistuseks mõisteti trahv 250 000 krooni.

Maakohus otsustas aga prokuröri taotlusel lõpetada menetluse ettevõtte varasema juhatuse liikme Aleksandr Moissejevi suhtes seoses karistuse ebaotstarbekusega.

Prokurör taotles Moissejevi suhtes kriminaalasja lõpetamist, sest tegemist on II astme kuriteoga, mis on sooritatud 2003. aastal.

Antud kuriteo eest on ette nähtud  rahaline karistus või  kuni üheaastane vangistus.  Moissejev on varem karistamata, seetõttu kuulunuks kohaldamisele kas rahaline karistus või karistuse tingimisi mõistmine.

Moissejev on kohtu all teises, hilisemas kuriteos, kus Viru maakohtu otsusega mõisteti talle reaalselt 10 kuud vangistust ning prokurör leidis, et antud kriminaalasjas  menetletava kuriteo eest mõistetav karistus oleks tühine, võrreldes süüdistatavale teise kuriteo eest mõistetud karistusega.

2001. aastal otsustas Narva linnavolikogu võõrandada oksjonil munitsipaalomandis oleva kinnistu Narvas, Raja tänaval.

Kinnistu ostjaks kinnitati OÜ Fervesta Grupp. Vastavalt ostu-müügi lepingule pandi ostjale kohustus teha investeeringuid hoone rekonstrueerimisse ja kapitaalremonti, samuti territooriumi heakorrastusse kogusummas 12 miljonit krooni, mis tuli investeerida kolme aasta jooksul.

Kohustuse mittetäitmisel lepingus ettenähtud suuruses ja tähtajaks oli ette nähtud trahv 10 protsenti tegemata jäänud investeeringute summast. Kontrolli lepingu täitmise üle tuli teostada Narva linnavalitsuse linnavaraametil. 

Aasta möödudes esitaski Moissejev, kes oli sellel ajal osaühingu juhatuse ainuliige, aruande investeeringute kohta. Aruandes sisalduvad andmed investeeringute summa kohta ei vastanud faktilistele asjaoludele, kuna aruandele lisatud arvetest ja kuludokumentidest nähtuvalt oli tehtud investeeringute summa sisse arvatud hulgaliselt kulusid, mis ei omanud mingit puutumust Raja tänaval asuva kinnistuga.

Süüdistuse kohaselt OÜ Fervesta grupp investeerimiskohustust ei täitnudki. 2004. aastal sai firma juhatuse ainuliikmeks Vladimir, kes eesmärgiga varjata kohustuslike investeeringute mittetäitmist ning vältida investeerimiskohustuse mittetäitmisega kaasneva lepingutrahvi määramist, esitas Narva linnavalitsuse linnavara- ja majandusametile dokumentide koopiad.

Esitatud andmed investeeringute kohta ei vastanud faktilistele asjaoludele, vaid sisaldasid  hulgaliselt kulutusi, mis ei omanud mingit puutumust kinnistuga. 

Kriminaalasja raames tehtud ehitusekspertiisi käigus andis ekspert arvamuse, et hoones on ajavahemikul 2001-2006 teostatud ainult lammutustöid. Mis tahes restaureerimis- või remonditöid, mis eeldaksid antud objektile ehitusmaterjali või tehnika paigaldamist või mitmete ostetud ehitusinstrumentide kasutamist, ei tuvastatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles