Sotsiaalministeerium: HIV ravi peab olema kvaliteetne ja patsientidele turvaline

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV-testi uurimine.
HIV-testi uurimine. Foto: AFP / Scanpix

Tänasel  kohtumisel Sotsiaalministeeriumi ja Tervise Arengu Instituudi esindajate ning Eesti HIV positiivsete ühingu (EHPV) ja AIDS Healthcare Foundationi esindajatega arutati küsimusi seoses Narvas asuva HIV patsientidele teenuseid osutava Linda kliiniku tegevusega.

Sotsiaalministeerium on jätkuvalt seisukohal, et esmatähtis on kvaliteetne ja turvaline ravi HIV patsientidele. Terviseala asekantsleri Ivi Normeti sõnul on oluline, et Linda kliiniku töö oleks järjepidev. «HIV patsiendid vajavad mitmekülgset ravi, sest HIV tõttu on patsiendid vastuvõtlikud paljudele teistele rasketele haigustele. Seetõttu peab olema vajalik ravi kiirelt kättesaadav. Linda kliiniku puhul saaks sellist ravi tagada toimiv koostöölepe Ida-Viru regiooni haiglatega,» selgitas Normet. 

Kohtumisel arutati ka meditsiinipersonali ning kliiniku finantsilise jätkusuutlikkusega seotud küsimusi. Asekantsler Ivi Normet tunnustas senist head koostööd EHPV esindajatega HIV testimise ja patsientide nõustamise alal.

Eesti riik tagab kõigile HIV-positiivsetele nii raviteenused kui ravimid sõltumata ravikindlustuse olemasolust. ARV ravimite eelarvet on kasvatatud kordades ning riigieelarvest kulub üle 10 miljoni eurot aastas, võrdluseks näiteks 2007. aastal oli selleks kuluks üle 2 miljoni eurot.

Uute HIV nakatunute arv on viimastel aastatel langenud. Selle aasta 8. novembri seisuga on uusi nakatunuid 287. Kokku on aastate jooksul Eestis HI-viirus diagnoositud 8664 inimesel, sealhulgas aids 407 inimesel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles