Roolis olnud mehe vanemad: see auto ei pidanud sel ööl sõitma

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autot juhtinud noormehe vanemad eile mälestusküünlaid süütamas.
Autot juhtinud noormehe vanemad eile mälestusküünlaid süütamas. Foto: Liis Treimann

Autos, kus said surma neli noort meest, istus ka 15-aastane tüdruk, kes on nüüdseks üle elanud mitu operatsiooni ja viidud kunstlikku koomasse.

Laupäeva varahommikul juhtunud traagiline õnnetus Läänemaal Herjaval Haapsalu noortega sunnib lähedasi küsima: miks küll? «See auto ei pidanud sel öösel üldse sõitma,» ohkavad auto roolis olnud 23-aastase Madise ema-isa eile pärastlõunal õnnetuspaigas.

Ema süütab pooleli põlenud küünlaid, isa korjab kustunuid kokku. Jõuetu tegevus, mis täidab aega, mõtteid. Nad on valmis oma muret ja ängi veidigi jagama, mõistes, et nende ning veel kolme noore mehe vanemate ja sõprade lein on kogu Eesti kurbus. Peale šokis Haap­salu paneb juhtunu mõtlema kõiki Eesti noori, nende vanemaid.

«Elu on karm, ebaõiglane,» ütleb isa. Tegelikult oli tema poeg sel ööl juba kodus. Ütles sõpradele, et läheb koju magama. Peohoos reedeöö venis hommikusse ja keegi helistas Madisele. Kes, pole praegu veel selge. Ja kui keegi noormehele helistas, siis ta tavaliselt läks.

Siin ei ole süüdlasi, on halbade juhuste kokkusattumus.

«Abivalmis poiss,» ütleb ema. Mõistmatult traagiline õnnetus, kus süüdistamine ei aita enam kedagi. «Siin ei ole süüdlasi, on halbade juhuste kokkusattumus,» tõdeb isa.

Auto polnud sõiduvalmis

Madis oli rallisõitja. Hooaeg oli alles lõppenud, isa sõnul olid uueks hooajaks tehtud suured plaanid. Poeg oli just ostnud BMW, kuid see vajas putitamist ja sel saatuslikul reedeõhtul ei pidanud masin veel üldse sõidukorras olema.

«See auto ei pidanud sel õhtul, öösel üldse liikuma,» sõnab isa. Vajalik tagavaraosa ootas aga Tallinnas ja sinna Madis ka sõitis. Kui nad olid koos emaga teel tagasi Haapsallu, hüppas neile ette kits, auto põikas kiirelt vasakule, vältimaks kokkupõrget vastu tulnud veokiga.

«Sündmuste kurb jada. See polnud üleliia kriitiline olukord, kuid justkui hoiatusmärk,» ütleb ema. «Ei oska öelda ...»

Samal ajal koos õnnetuses hukkunud poja vanematega õnnetuspaigale saabuvale 15-aastase tüdruku isale annavad autod suurel maanteel teed. Ta süütab kümnete teiste kõrval oma küünla ja avaldab kaastunnet.

Isad tunnevad teineteist, nad on koos koolis käinud. Kiired kurvad hetked, mis kätkevad ühe pere kaotust, teise lootust. Tuleb oodata, tõdeb tüdruku isa, pannes lahkudes käed palveks kokku. Tüdruk on haiglas raskes seisundis, talle on tehtud kolm operatsiooni ja teda hoitakse kunstlikus koomas.

Hukkunud olid töökaaslased

Need neli noort meest, üks neist lastekodulaps, olid sõbrad, kõik töötasid koos hukkumispaigale üsna lähedal asuvas OÜ Nap Konsult söetehases (nap – inglise keeles «uinak»).

«Juht oli väga hea sõitja. Ja see tüdruk ... Nii tore, kaunis noor ...» räägib noor naine, kes tuleb lapsevankri ja sõbrannaga mälestusküünlaid süütama. «Terve Haapsalu on šokis – keegi ei oska seletada. Jah, sel öösel nägin ka mina neid pidutsemas, aga mis tõi neid varahommikul siia? Jumal, kui kurb.»

Söögikoht, kust noored pimedale maanteele sööstsid, on tavaliselt 24 tundi lahti. Eile oli see suletud.

«Miks peab olema taoline koht ööpäev läbi lahti? See on justkui lõks,» imestab vene keelt kõnelev mees, kes peatab Haapsallu teel olles õnnetuspaigas auto ja silmitseb veoauto väljasõidukraave, mille raske veok on teepervele jätnud.

«Selliseid söögikohti ei saa ju keegi ära keelata, kuid nii palju vastutustunnet peaks olema, et alkohol neis ära keelata. Selle järele ju rumala peaga tullakse. Milline mure vanematele ...»

Ta kirjeldab oma kriitilisi sõite Eesti teedel ja ohkab noorte uljuse, kiirusejanu peale. «Haapsalu on nii väike koht, ja selline tragöödia,» läidab mees sigareti.

Ta ei tundnud otseselt noori ega nende vanemaid, kuid tunneb pisarateni kaasa. Mees vaatab kogenud autojuhi pilguga ristmikku ja mõtleb: nähtavust on, tegelikult lage plats. Mis hoog pidi olema? Mis pidi segama turvalist teelesõitu? Jah, pime aeg, kuid suure auto tuled pidanuks pimestama, surmapõrkest kõrvale suunama. Miks?!

Copy
Tagasi üles