Politseinike palgad tõusevad tuleval aastal taas

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhumisreid Pärnumaal.
Puhumisreid Pärnumaal. Foto: parnupostimees.ee

Tuleval aastal tõusevad palgad enamikel politsei- ja piirivalveameti (PPA) töötajatest. Siseminister Ken-Marti Vaheri sõnul viib uus süsteem palgad paremini vastavusse töö koormuse ja piirkonna eripäradega.

2014. aastal suurenevad palgad politsei- ja piirivalveametis 4100 töötajal ehk üle 75 protsendil töötajatest, teatas siseministeerium.

«Eeskätt soovime tõsta astmepalka madalama sissetulekuga ja kõrgema riskiastmega tööd tegevatel politseiametnikel,» selgitas siseminister Ken-Marti Vaher.

Palk suureneb eelkõige madalama sissetulekuga politseiametnikel, kolme madalaima astme politseiametnikel tõuseb astmepalk vähemalt 7,3 protsenti. Palgatõus palgaastmetel 1-8 puudutab enam kui 3000 politseinikku.

Eesti on üks väheseid Euroopa Liidu riike, kus siseturvalisuse teenistujate palgad tõusevad sellises mahus juba teist aastat järjest

Kõikidel piirkonnapolitseinikel tõuseb palk vähemalt 4,4 protsenti, keskmiselt on nende palgatõus 7,4 protsenti. Piirkonnapolitseinike madalaim palk tõuseb 855-lt eurolt 900ni. 2013. aastal tõusis 266 piirkonnapolitseiniku ehk rahvakeeli konstaabli palk keskmiselt 14 protsenti.

Lisaks tõusevad regioonitasud nii Põhja prefektuuris kui Ida-Virumaal, vastavalt 50 ja 62 protsenti.

«Sel aastal lõime PPAs ühtse palgasüsteemi, et lõpetada senised palgaerinevused sarnast tööd tegevate ametnike vahel. 2014. aastal viime palgad paremini vastavusse töö koormuse ja piirkonna eripäradega,» sõnas siseminister.

Tõusevad ka kriminaalpolitseinike palgad, seda eeskätt narkopolitseinikel ja prefektuuride kriminaaluurijatel. Narkopolitsei palgafond kasvab vähemalt 10 protsenti. See on jätkuks raske ja varjatud kuritegevuse vastase võitluse võimekusse panustamisele, eelnevatel aastatel on siseministeerium muu hulgas suurendatud korruptsioonivastase uurimise ja kriminaaltulu tuvastamise suutlikkust, teatas ministeerium.

Prefektuuride kriminaaluurijate palk tõuseb vähemalt 6,3 protsenti, keskmiselt on palgatõus 13 protsenti. Kriminaalpolitsei tugevdamiseks üle-Eestiliselt tõstetakse 412 maakonnas töötava kriminaalmenetleja palka. Palk tõuseb uurijatel, vanemuurijatel, juhtivuurijatel ja eriasjade uurijatel prefektuurides (v. a. nooremuurijatel). Madalaim palk tõuseb kriminaalmenetlejatel 855 eurolt 975 euroni.

2014. aastal moodustab kogu siseturvalisuse eelarve riigieelarve eelnõus riigituludest 287,4 miljonit eurot, mis on võrreldes eelneva aastaga 8,1 protsendi võrra enam.

Siseministeeriumi järgmise aasta eelarvest moodustab 54,6 protsenti ehk 157 miljonit eurot politseinike, piirivalvurite, päästjate ja teiste turvalisust tagavate inimeste palgafond. Võrreldes 2013. aastaga on olemasolevate töötajate palgafond siseministeeriumi valitsemisala eelarves suurenenud 5,1 protsenti, mis on sarnane kogu valitsussektori tõusuga.

«Eesti on üks väheseid Euroopa Liidu riike, kus siseturvalisuse teenistujate palgad tõusevad sellises mahus juba teist aastat järjest,» rõhutas Vaher.

Valitsus kinnitas 2014. aasta riigieelarve eelnõu septembri lõpus ja nüüd on see lugemisel riigikogus, kus langetatakse lähiajal lõplikud otsused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles