Küpros sai lõpuks Saksamaalt oma bütsantsiaarded tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õigeusupreester tagastatud kunstiteostega tutvumas.
Õigeusupreester tagastatud kunstiteostega tutvumas. Foto: SCANPIX

Küpros tervitas täna ametlikult Saksamaalt tagasi koju jõudnud bütsantsi freskosid, mosaiike ja ikoone. Väärtuslikud kunstiteosed varastati kirikutest pärast Türgi invasiooni 1974. aastal ning need tagastati alles pärast pikaealist kohtulahingut.

Tagastatud kunstiteosed pandi huvilistele vaatamiseks välja riigi pealinnas bütsantsi kunstile pühendatud muuseumis.  Kokku sai Küpros tagasi 173 ikooni, freskot ja mosaiiki, kirjutab uudiseagentuur AFP.

Küprose valitsus teatas avalduses, et tegemist on kõige suurema hulga kultuuriobjektidega, mis eal Küprosele tagastatud on. Tagastamisele eelnes pikk vaidlus Müncheni regionaalkohtus.

«Need on unikaalsed Küprose kirikukunsti näited ning enne seda, kui nad sinna tagasi viiakse, kuhu nad kuuluvad, pannakse nad välja ajutisele näitusele Bütsantsimuuseumis,»teatas valitsus.

Kunstiteosed läksid kirikust kaduma 1974. aastal toimunud Küprose riigipöördele järgnenud türklaste sissetungi järel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles