Jõgevamaa rahvaliitlased sotsidega ühineda ei taha

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula

Rahvaliidu Jõgeva maakonnaühendus otsustas neljapäeval Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga ühinemise vastu.


Jõgeva maakonnaühenduse esimees Riina Kull ütles Postimees.ee'le, et üksmeelselt võeti vastu otsus SDEga mitte ühineda.

Rahvaliidu iseseisva jätkamise poolt hääletas 168 delegaati, kolm jäid erapooletuks ning kaks ei hääletanud.

Rahvaliidu suurima maakonnaühenduse erakorraline konverents otsustas esitada Rahvaliidu erakorralise kongressi päevakorda erakonna esimehe Karel Rüütli ning aseesimeeste Kajar Lemberi, Anto Liivati ja Ene Tombergi tagasi kutsumise. Samuti otsustas konverents lisada Rahvaliidu erakorralise kongressi päevakorda erakonna esimehe ja aseesimeeste valimise.

Jõgeva maakonnaühenduse erakorraline konverents on seisukohal, et ühinemiskõnelused ei vii Rahvaliidu ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ühinemiseni, vaid Rahvaliidu kadumiseni.

Maakonnaühenduse erakorralise konverentsi hinnangul peab ühinemisele eelnema põhjalik ühisosade leidmine ja erisuste analüüs.

«Põhimõttelised erisused on need, mis Rahvaliitu ja sotsiaaldemokraate lahutavad. Praeguste erakonna juhtide poolt allkirjastatud ühinemisprojekt kajastab ühisosa, kuid tähelepanuta on jäänud mitmed Rahvaliidu olulised põhimõtted, nagu näiteks võrdsete võimalustega osalusühiskond ning eesti keele, kultuuri, hariduse, perekonna ja rahvusliku kapitali toetamine,» seisab Jõgevamaa konverentsi otsuses.

Konverentsil osalenud on veendunud, et erinevalt sotsiaaldemokraatidest peab Rahvaliit jätkama rahvuslik-konservatiivse ideoloogia ellu viimist ning toetama ka edaspidi Euroopa Liitu kui iseseisvate riikide liitu.

«Läbirääkimiskõneluste alustamist ilma volitusi omamata ei saa nimetada usaldustäratavateks sammudeks erakonnademokraatia uuendamisel, nagu on kirjas Rahvaliidu tegevuskavas 2010,» märgib Jõgevamaa konverents otsuses.

Jõgeva maakonnaühendus ei pea usaldusväärseks erakonna esimehe läbi viidud ühinemiskõnelusi, mis on juba algusest tuginenud oma liikmete ja avalikkuse eksitamisele.

Erakorraline konverents meenutab, et Rahvaliidu esimees väitis oma liikmetele pärast erakonna kongressi, et tal on hea meel, et kongress võttis seisukoha jätkata iseseisvalt. «12. märtsil väitis esimees ajakirjandusele, et Rahvaliidu ühinemine Sotsiaaldemokraatliku erakonnaga on pahatahtlik kuulujutt, kuid mõned nädalad hiljem sõlmis liikmetega kooskõlastamata sotsiaaldemokraatidega lepingu,» tõid konverentsil osalenud näite.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles