ÜRO: Afganistani oopiumipõllud katavad seninägematut ala

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani sõdur moonipõllul.
Afganistani sõdur moonipõllul. Foto: SCANPIX

Afganistani oopiumitoodang suurenes mullusega võrreldes ligi poole võrra ning moonipõldude all olev ala kasvas seninägematule tasemele, teatas ÜRO täna.

Moonipõldudeks kasutatav ala suurenes mullusega võrreldes 36 protsenti, 154 000 hektarilt 209 000 hektarile, selgus ÜRO uimastite ja kuritegevuse büroo aastaraportist. Eelnevalt oli kõrgeim näitaja 193 000 hektarit 2007. aastal.

Maailmaorganisatsioon pidas põhjuseks oopiumitootjate püüdeid end «kindlustada» enne NATO juhitavate rahvusvaheliste julgeolekuabijõudude (ISAF) lahingüksuste lahkumist riigist 2014. aasta lõpus. «Põllumehed on ilmselt oopiumipõldude harimist hoogustanud, et kindlustada end ebakindlaks tulevikuks,» teatas büroo.

Oopiumitoodang kasvas 5500 tonnini, mis on ligi poole võrra suurem kui mullu, kuid jääb alla 2007. aastast pärinevale rekordtasemele 7400 tonni, seisis raportis.

Afganistani oopiumitoodangu väärtus ulatus tänavu 950 miljoni USA dollarini, suurenedes eelmise aastaga võrreldes kolmandiku võrra. See moodustab neli protsenti riigi sisemajanduse kogutoodangust (SKT). «Uimastiprobleemiga tegelemiseks on vaja laiahaardelist lähenemist, mis on osaks pikaajalisest julgeoleku, arengu ja institutsioonide ülesehitamise strateegiast,» ütles büroo tegevdirektor Juri Fedotov.

UNDOC-i väitel on Afganistani oopiumimajanduse koguväärtus koos narkokaubitsejate kasumiga oluliselt kõrgem.

Afganistan toodab üle 90 protsendi maailma oopiumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles