Ilves: piiriülesed e-teenused naaberriikidega oleks eeskujuks Euroopale

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Ilves täna Helsingis toimuval konverentsil Slush.
President Ilves täna Helsingis toimuval konverentsil Slush. Foto: Jussi Hellsten (Slush 2013)

President Ilves kõneles täna Helsingis toimunud konverentsil piiriülestest e-teenustest, tuues välja, et sellealane koostöö Eesti ja naaberriikide vahel võiks olla eeskujuks kogu Euroopale.

«Meie soov on muuta e-teenused naaberriikidega piiriülesteks ja ühildatavateks. Selline koostöö oleks ühtlasi eeskujuks ülejäänud Euroopale,» ütles president Toomas Hendrik Ilves täna Helsingis toimuval rahvusvahelisel infotehnoloogia ja idufirmade konverentsil Slush.

President Ilves tõi ühe näitena, et Pärnut külastav Soome pensionär saaks kodumaal välja kirjutatud digiretseptiga võtta oma ravimi välja Eesti apteekides.

«Koostööd võiksime alustada naaberriikidega Põhjalas ja Baltikumis ning sealt edasi üle Euroopa,» lisas ta. Riigipea tõdes, et selline koostöö eeldab riikide üleseid turvalisust tagavaid regulatsioone ja standardeid.

Kuuendat korda Helsingis toimuval konverentsil Slush, millest võtavad osa eksperdid ja huvilised üle maailma, kõneles president Ilves ka tänapäeva infotehnoloogilistest väljakutsetest, ohtudest ning võimalustest, tutvustades samas Eesti e-valitsemist ja javascript:void(0)e-teenuseid.

Eesti e-valitsemise teenuseid kasutab peaaegu 100 protsenti elanikkonnast, enamus pangatehinguid toimub interneti kaudu, 25 protsenti häältest antakse e-valimistel, 97 protsenti tulumaksudeklaratsioone esitatakse elektrooniliselt ning ravimid saadakse apteegist digiretseptiga. Eestlased on andnud üle 140 miljoni digiallkirja.

Konverentsil esineb lisaks Eesti riigipeale mitmeid teisi mõjukaid isikuid, nende seas endine Skype’i tegevjuht Niklas Zennström, endine Nokia tegevjuht Jorma Ollila ning Soome peaminister Jyrki Katainen.

President Ilves esineb neljapäeval ka Euroopa Komisjoni korraldatud pilvandmetöötluse teemalisel konverentsil «Euroopa avaliku sektori valmisolek pilvandmetöötluseks» avakõnega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles