Ilves Berliinis: ELi riigid peavad tagama oma kodanike digiandmete turvalisuse

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Peeter Langovits / Postimees

President Toomas Hendrik Ilves rõhutas täna Berliinis kogunenud Euroopa pilvandmetöötluse arendamise nõukoja koosolekul ja sellele järgnenud konverentsil «Euroopa avaliku sektori valmisolek pilvandmetöötluseks» vajadust kaitsta inimesi pahatahtlike andmebaaside rikkumiste eest.

«Euroopa Liidu riigid peavad tagama oma kodanike digiandmete turvalisuse,» sõnas Eesti riigipea.

«Hiljutised skandaalid on tõstnud avaliku debati teemaks digiandmete privaatsuse küsimuse, kuid sellest veelgi ohtlikum on andmete rikkumine ja moonutamine, mis võib ohustada inimelusid ja ühiskonna toimimiseks vajalikku taristut – mõelgem kahjudele, mis võivad tekkida, kui andmebaasides muudetakse pahatahtlikult inimeste veregruppe või valgusfoori tsükleid,» ütles Ilves.

Presidendi hinnangul peavad Euroopa Liidu riigid tagama oma kodanikele turvalise süsteemi, mis suudab tõrjuda taolisi rünnakuid. «Siinkohal tooksin eeskujuks Eesti X-tee, mitte tingimata selle tehnilise lahenduse, kuivõrd mõtteviisi poolest, et andmed peavad olema kaitstud kindla isikutuvastussüsteemiga,» lisas riigipea.

Tänastel üritustel arutati Euroopa Liidu üleste e-teenuste tulevikku ja sellega seotud võtmeküsimusi nagu riikide üleselt jagatava info sisu, privaatsuse tagamist ja koostööks vajalikku seadusandlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles