Sotsiaalministeerium: Pevkuri libalehe puhul ei olnud tegemist pahatahtlikkusega

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkuri nimega libaleht Facebookis.
Hanno Pevkuri nimega libaleht Facebookis. Foto: www.facebook.com

Sotsiaalministeerium pöördus sotsiaalvõrgustiku Facebook haldaja poole palvega võtta maha Hanno Pevkuri lehekülg, mida illustreerib Eesti NSV lipp.

«Tegemist ei ole tõesti ministri enda avatud lehega,» kinnitas sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Agnes Männiste ning lisas, et ministeerium on probleemiga tegelemas.

Männiste sõnul pöörduti esialgu lehe haldaja poole, et see eemaldada. «Muus osas ei oska veel midagi kindlat öelda, vaid kaalume erinevaid võimalusi,» kommenteeris Männiste võimalust teha avaldus ka identiteedivarguse paragrahvi alusel menetluse alustamiseks.

Hiljem selgus siiski ministeeriumi esindaja sõnul, et tegemist oli pigem tehnilise vingerpussiga, kui kellegi pahatahtliku teoga.

Männiste sõnul pärineb lehel olev info algselt mitte Facebookist, vaid veebileht on selle ilmselt automaatselt tõmmnud prantsuskeelsest Wikipediast, kus Pevkuri sünnikoha juures on ka Eesti NSV lipp.

«Seega ilmselt võeti lihtsalt esimene ettejuhtuv pilt sellelt lehelt. Facebooki lehte pole ilmselt teinud keegi pahatahtlik ja tegu seega ka identiteedivargusega,» selgitas Männiste.

«Facebook tõenäoliselt niiöelda imeb Wikipediast teemasid, et inimesed saaksid lehekülgedega liituda ja seal arutleda. Wikipedias on poliitiku puhul standardvorm, mida täita ja lipp on võetud lihtsalt sünniriigi järgi,» selgitas Männiste.

«Seda vormi täitnud inimesel ilmselt pole aimugi, mida nende kahe asja koos esitamine võib tähendada. Selliselt esitatud infot võivad aga paljud inimesed paraku valesti tõlgendada,» sõnas Männiste.

Alates eelmise aasta novembrist hakkas Eesti kehtima karistusseadustiku paragrahv, mis käsitleb teise inimese identiteedi loata kasutamist, võib internetis vale nime all esinemist.

Süüdi mõistmisel võib selline rikkumine karistuseks tuua rahatrahvi või kuni kolme aasta pikkuse vangistuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles