Uspaskich: Leedu praegune valitsus on kõigi aegade nõrgim

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Uspaskich.
Viktor Uspaskich. Foto: SCANPIX

Leedu võimuliitu kuuluva Tööerakonna asutaja Viktor Uspaskich ütles eile, et praegune valitsus on nõrgim, mida ta kunagi näinud on.


«Praegune valitsus on nõrgim, mida oma elu jooksul näinud olen. Aasta jooksul pole tehtud ühtegi mõistlikku või vastutustundlikku otsust. Seetõttu ei huvita mind ka absoluutselt peaminister Algirdas Butkevičiuse arvamus seoses minu immuniteediga. Samuti ei paku mulle mingit huvi, kuidas sotsiaaldemokraadid seimis hääletavad,» ütles Uspaskich vastuseks peaministri teatele, et sotsiaaldemokraadid toetavad parlamendis temalt puutumatuse võtmist.

«Siiski leian, et tuleks austada immuniteedi põhimõtet ja põhiseadus ette nähtud immuniteedi äravõtmise õiguslikku protseduuri. Asjaolu, et peaminister kujundab seisukoha enne, kui seimi erikomisjon on oma arvamuse avaldanud, näitab, et ta valitsusjuht peab ennast jumalaks. Minu meelest ta jumal veel ei ole,» selgitas hiljuti Tööerakonna auesimeheks valitud Uspaskich.

Lisaks soovitas ta sotsiaaldemokraatide juhil õppida loobuma viis korda päevas oma seisukoha muutmisest ja tagada madalama elujärjega inimestele senisest väärikama elu, piirata väljarännet ja suurendada pensione ja palku, nagu ta enne valimisi lubas.

Butkevičius ütles eile eetrisse läinud intervjuus raadiojaamale Žinių radijas, et sotsiaaldemokraadid toetavad parlamendis Uspaskichilt immuniteedi äravõtmist.


Tööerakonnal on valitsuses neli ministrit - sotsiaal- ja tööminister Algimanta Pabedinskienė, haridus- ja teadusminister Dainius Pavalkis, põllumajandusminister Vigilius Julka ja kultuuriminister Šarūnas Birutis.

Seim on Uspaskichilt korra juba puutumatuse ära võtnud. Vilniuse kohus mõistis juuli algul Uspaskichi, seimi endise spiikri Vytautas Gapšysi ja parlamendiliikme Vitalija Vonžutaite süüdi pettuses ja raamatupidamisandmete võltsimises.Uspaskich mõisteti vangi neljaks aastaks ning kohtus tema paremaks käeks nimetatud Vonžutaitė kolmeks aastaks, Gapšysele määras kohus 35 000 liti suuruse trahvi.

Oktoobris esitas peaprokurör Darius Valys seimile taotluse võtta Uspaskichilt puutumatus seoses lugupidamatusega kohtu suhtes. Vilniuse prokuratuur uurib Uspaskichi väiteid kohtu ja kohtunike kohta ning taotleb luba poliitik nende avalduste eest kohtusse anda.

Uspaskich valiti oktoobris Tööerakonna kongressil partei auesimeheks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles