Toll avastas Pärnus sõiduautost üle 5000 narkotableti

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõiduautost avastati üle 5000 Subutexi tableti.
Sõiduautost avastati üle 5000 Subutexi tableti. Foto: Maksu- ja tolliamet

Tollitöötajad avastasid oktoobri keskel Pärnu linnas ühest Belgiast saabunud sõiduautost üle 5000 Subutexi tableti.

Autotreileril olnud BMW 730D küljekarpidest avastati spetsiaalselt salakaubaveoks ehitatud peidikud, millest tulid päevavalgele narkootilist ainet buprenorfiin sisaldavad tabletid. Juhtunu kohta alustati kriminaalmenetlus suure koguse narkootilise ja psühhotroopse aine ebaseadusliku käitlemise ning keelatud ja eriluba nõudva kauba ebaseaduslikku sisseveo tõttu. Süüdlasi võib oodata kuni viieaastane vangistus. Sõiduauto Eestisse organiseerinud isik võeti vahi alla.

Sel aastal on maksu- ja tolliamet (MTA) hakanud pöörama rohkem tähelepanu Lääne-Euroopast autotreileritel saabuvate sõidukite kontrollimisele. Pärnus leitud saadetis on tänavu juba teine kord, kui sellist transpordiviisi kasutades püütakse Eestisse tuua suurt kogust narkootilisi aineid.

MTA narkotalituse juhataja Urmet Tambre sõnul käiakse Subutex tablette ostmas peamiselt Prantsusmaalt ja Belgiast ning üritatakse neid toimetada läbi Eesti põhiliselt Soome, kus mustal turul loodetakse teenida suuri kasumeid.

«Amet reageerib täie tõsidusega kõigile narkootikumide veo juhtumitele sõltumata sellest, kas ained on mõeldud Eestis tarbimiseks või on tegemist narkootikumide transiitveoga,» ütles Tambre.

«Soovitan kõikidel treilervedusid korraldavatel firmadel narkootiliste ainete koormas sisaldumise kahtluse korral meiega ühendust võtta, sest kindlasti ei ole see ka vedaja huvides, et tahtmatult osutatakse kaasabi narkootilise aine salakaubaveole. Kahtlust võib tekitada näiteks transporditava sõiduki imelik asukoht või transpordimarsruut,» rääkis Tambre.

Maksu- ja tolliamet on tänavu esimese poolaasta jooksul avastanud kokku ligikaudu 136 kg narkootilisi aineid.

Kahel korral avastati ka suures koguses APAANi – kokku ca 6000 kg. Suurematest kogustest on leitud 12 juhtumi raames kokku 94,5 liitrit GBLi, millest saab toota narkootilist ainet GHB ehk rahvakeeli korgijooki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles