Kallas: ööistungitest mõttetumat ajakasutust ei tea

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Kallas
Kaja Kallas Foto: Toomas Huik

Nii mõttetut ajakasutust nagu riigikogu ööistungid ma teist ei tea, kirjutab riigikogu liige Kaja Kallas oma blogis. Eriti on tal nende pärast häbi parlamenti ekskursioonile tulnud kooliõpilaste ees.

«Selle 10 minuti jooksul, mis erinevate muudatusettepanekute eel vaheajaks võetakse, ei jõua mitte midagi sisulist teha. Ei jõua oma laua taha kirjutama. Ei saa ka kirjutada Riigikogu saalis, sest seal on sumin ja lisaks varitseb rõdul tihti mõni ajakirjanik, kes kirjutatust oma suurepärase kaameraga täpselt suumitud pildi võib teha. Ei saa ka keskendunult lugeda, sest ümber käib sumin. Ei saa korraldada kohtumisi, sest jutt on katkendlik. Ei saa isegi magada, sest uinumiseks pidi olema vaja vähemalt 7 minutit. Nii ongi see lihtsalt üks mõttetu tiksumine, millele maksumaksja peale maksab,» kirjutab Kaja Kallas.

«Selle mõttetuse pärast on häbi ka Riigikogu iga päev külastavate õpilaste ja välismaalaste ees. Ringkäigu käigus viiakse neid ka Riigikogu rõdule istungit vaatama. Ma loodan, et giid seletab neile, et see ei ole kummalise demokraatia vormi tavapärane istung, kus ei räägita midagi, enne iga hääletust võetakse 10- minutine vaheaeg, pasunad hüüavad ja inimesed jalutavad tagasi sisse, vajutavad nuppu, peale mida võetakse järjekordne vaheaeg,» kirjutab Kallas.

«Kõige suurem mure on mul nende laste pärast, kellele parlamenditööst täiesti sisutühi mulje jääb. Kui me oleme hädas sellega, et kodanike osalemine valimistel on madal ja inimesed ei huvitu poliitikast, siis nendele venitusistungeid nägevatele noortele on ilmselt kordades keerulisem seletada, et valimistel osalemine on oluline, kui peale valimisi tegeletakse sellise mõttetu ajaraiskamisega,» arutleb ta.

Kallas selgitab ka, et koalitsioon ei saa opositsioonile vastu tulla ning nende muudatusettepanekuid sisse viia, sest see oleks ebaseaduslik. «Riigieelarve muudatusettepanekud peavad vastama riigieelarve seadusele, muuhulgas tuleb ära näidata planeeritava kulu katteallikas. Katteallikana ei või näidata tulusid, mida kehtiv õigus ette ei näe, näiteks laekumisi maksudest, mida riigikogu menetlenud ei ole. Lapsetoetuste kolmekordistamise  ettepaneku katteallikaks on näidatud astmeline tulumaks. Astmelise tulumaksu eelnõud riigikogu vastu võtnud ei ole. Ja isegi tehtud ettepaneku kohaselt laekuks tulu sellest maksust alles alates 2015, meie aga arutame 2014.a. eelarvet. See näitab, et opositsioon ei ole huvitatud mingitest konkreetsetest parandusettepanekutest, vaid ainult istungite segamisest ilma igasuguse mõistliku eesmärgita ja sooviga lihtsalt meedias tähelepanu võita.»

Nähtamatud opositsioonisaadikud

«Veel üks huvitav aspekt, mida liiga laialt ei teata – kuna meil on käsil täiendavad istungid, tähendab see, et istungid on otsusevõimelised ainult siis, kui kohal on vähemalt 51 saadikut. Mis omakorda tähendab seda, et koos kaamerate lahkumisega lahkub ka enamus opositsioonist. Teoreetiliselt piisab ainult ühe opositsiooni saadiku kohal olekust, kes vaheaegu võtab ja ettepanekuid hääletusele paneb. Igal juhul on opositsioonisaadikud öösel enamus aega kohal alla 10. Koalitsioon peab olema kohal täies ulatuses, sest igal ajahetkel võib see üks opositsiooni saadik nõuda kohaloleku kontrolli. Kui kohal on alla 51 saadiku, siis istung automaatselt katkeb. Opositsiooni saadikud on sellistel hetkedel nähtamatud, sest lihtsalt ei vajuta kohaloleku nuppu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles