Sotsid ja võimuliit pole lapsetoetuste küsimuses kompromissile jõudnud

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SDE lubab muudatusettepanekute hääletamise eel vaheaegade võtmist jätkata.
SDE lubab muudatusettepanekute hääletamise eel vaheaegade võtmist jätkata. Foto: Toomas Huik / Postimees

Sotsiaaldemokraadid, kes venitavad juba mitmendat päeva lapsetoetuste tõusu nõudes riigieelarve eelnõu teist lugemist, pole võimuparteidega seni kompromissile jõudnud.

Koalitsiooni kuuluvad Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) märkisid täna pressiteates, et tegid ettepaneku arutada 2015. aastasse kavandatud vajaduspõhiste lastetoetuste tõusu toomist varasemaks, kuid sotsiaaldemokraadid polnud sellega nõus. «Kuna seda kompromissivalmidust sotside poolt pole, siis istume koalitsioonisaadikutena riigikogus kui üks mees nii kaua, kui riigieelarve saab vastu võetud,» ütles IRLi fraktsiooni juhtiv Kaia Iva.

Pressiteate kohaselt on järgmise aasta eelarves lastetoetuste reformiks ette nähtud 10 miljonit eurot lisaraha ning peretoetustele kokku panustab riik tuleval aastal üle 100 miljoni euro. «See on ka reaalne rahaliste võimaluste piir, riigieelarve kulude suurendamist me rohkem ette ei näe,» märkisid Iva ja Reformierakonna fraktsiooni esimees Jaanus Tamkivi, kes ühtlasi kutsusid sotsiaaldemokraate venitamist lõpetama, leides, et see naeruvääristab nii neid endid kui riigikogu tervikuna.

Üldine või vajaduspõhine toetus

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimehe Sven Mikseri sõnul küsisid koalitsioonierakonnad eilsel istungil, kas sotsiaaldemokraadid on valmis välja pakkuma kompromisslahendust. «Sotsiaaldemokraadid vastasid, et me oleme kindlasti valmis selle üle rääkima ja võime rääkida ka esimese sammuna universaaltoetuse väiksemast tõusust, millele koalitsioon vastas oma mantraga, et universaaltoetused on nende jaoks täielikult välistatud, ja pakkusid omalt poolt välja vajaduspõhise toetuse. Siin meil tõepoolest mingit lähenemist ei toimunud,» ütles ta Postimehele.

Me kindlasti ei ole lõplikult sulgenud ühtki ust konsultatsioonideks, aga praegune katse läbi rääkida ei lähendanud positsioone.

Mikseri sõnul on tegemist põhimõttelise vaidlusega selle üle, millised peaksid lapsetoetused olema. Tema kinnitusel leiavad sotsiaaldemokraadid, et riik peaks esmajoones keskenduma universaaltoetustele, mis väärtustavad kõiki lapsi, samas kui koalitsioon räägib vajaduspõhistest toetusest, mis tema sõnul on äärmiselt madalad ja mida makstakse väga väikesele hulgale lastele.

«Selles mõttes ei saanud me kuidagi pidada koalitsiooni vastust meie ettepanekule mingiks konstruktiivseks kompromissi pakkumiseks, pigem oli see ikkagi väga selge äraütlemine meie pakutud kompromissist,» lausus ta.

Küsimusele, kas sotsiaaldemokraadid on seega valmis veetma Toompea lossis terve nädalavahetuse, vastas Mikser, et elame, näeme. «Teeme otsused vastavalt olukorrale ja oleme ise konstruktiivsed. Me kindlasti ei ole lõplikult sulgenud ühtki ust konsultatsioonideks, aga praegune katse läbi rääkida ei lähendanud positsioone,» lisas ta.

SDE pakub väiksemat tõusu 2015. aastast

Varem toetuste kolmekordistamist nõudnud SDE teatas reede õhtul, et tegi koalitsioonile ettepaneku, mille järgi tõuseks esimese ja teise lapse eest makstav lapsetoetus tuleva aasta asemel 2015. aastal ning oleks mõlemal juhul mitte 58, vaid 48 eurot kuus. Katteallikaks pakub partei ülejärgmisesse aastasse kavandatud tulumaksu üldise määra langetamisest loobumist, mis jätaks eelarvesse 70-80 miljonit eurot.

Tamkivi lükkas ettepaneku samas tagasi, öeldes ERRi uudisteportaalile, et kokkulepet sellisel kujul ei sünni.

Riigikogus juba mitmendat päeva kestev riigieelarve eelnõu teine lugemine, mis katkes kvoorumi puudumise tõttu eile öösel, jätkub täna kell 10 alanud teisel lisaistungil senises rütmis, sest sotsiaaldemokraadid võtavad jätkuvalt muudatusettepanekute hääletamise eel kümneminutilisi vaheaegu.

Võimuparteide ettepanekul aegsasti kokku kutsutud neli lisaistungit, mille päevakorras on tuleva aasta riigieelarve eelnõu kõrval veel üheksa eelnõu, võivad väikeste vahedega kesta maksimaalselt esmaspäeva hommikuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles