Hiina lõdvendab karmi ühelapsepoliitikat ja kaotab töölaagrid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peagi võivad paljud Hiina perekonnad lubada endale mitme lapse saamist.
Peagi võivad paljud Hiina perekonnad lubada endale mitme lapse saamist. Foto: SCANPIX

Hiina riiklik meedia teatas, et riik lõdvendab senist karmi ühelapsepoliitikat.

Tulevikus võib kaks last olla perekondades, kus vähemalt üks vanem on olnud oma perekonnas ainus laps, teatas uudisteagentuur Xinhua.

Hiina valitsev kommunistlik partei kogunes sel nädalal arutlema reforme. Teiste seas oli kõne all «kasvatuslike» töölaagrite kaotamine.

Laagrivõrgustik loodi ligi 50 aastat tagasi ning laagreis on tuhandeid inimesi, kes peavad läbima nn ümberõppe, hiinakeelse sõnaga «laojiao». Politseil on võim saata inimesi laagritesse ilma kohtuotsuseta.

Hiina liidrid on rääkinud soovist süsteemi reformida. Laagrite kaotamine on Xinhua teatel osa inimõiguste ja õigussüsteemi parandamise püüdlustest Hiinas.

President Xi Jinpingi valitsemisaja kolmas kommunistliku partei pleenium toimus möödunud aastal ning siis avaldas ta majandusreformi kava. Kolmandal pleeniumil esitatavad reformid on Hiinas küllaltki tavapärased, sest uued liidrid püüavad endi võimu kindlustada.


Hiina võttis ühelapsepoliitika kasutusele 1970ndatel aastatel, et ohjeldada kiiresti kasvavat rahvaarvu.

Mõnes linnas võivad teise lapse saada vanemad, kes mõlemad olid üksiklapsed. Maapiirkondades on aga lubatud teise lapse saamine juhul, kui esimena sünnib tüdruk. Samuti ei pea ühe lapsega piirduma ka etniliste vähemuste esindajad.

Inimõigusorganisatsioonide hinnangul on ühelapsepoliitika tulemusel tehtud selektiivseid aborte - eelistatakse poisse. Traditsiooniline poiste eelistamine tähendab ka seda, et neid adopteeritakse enam.

Rahvastikuteadlaste hinnangul on käesoleva aastakümne lõpuks poiste eelistamise tõttu üle 24 miljoni mehe, kelle jaoks naisi ei leidugi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles