Reformierakonna toetus kukkus rekordiliselt madalale

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Haabu

Reformierakonna toetus langes novembris mitme aasta madalaimale tasemele, jäädes alla kõigile teistele parlamendiparteidele, selgub rahvusringhäälingu tellitud TNS Emori uuringust.

Täpselt kolm aastat tagasi, 2010. aasta novembris, pooldas Reformierakonda TNS Emori andmetel 43 protsenti valimisealistest kodanikest. 2011. aastal kõikus partei toetus vahemikus 28–36, mullu 22–39 ning tänavu 20–25 protsenti.

Augustis toetas Reformierakonda 20, septembris 21 ja oktoobris 22 protsenti küsitlusele vastanuist, novembris kukkus partei toetus aga 18 protsendile. Samal tasemel oli Reformierakonna toetus viimati 2005. aasta mais.

Samal ajal on jõudsalt populaarsust kogunud Reformierakonnaga koos koalitsiooni kuuluv Isamaa ja Res Publica Liit (IRL), mida augustis toetas 14, septembris 18 ja oktoobris 20 protsenti küsitletutest. Novembris sai erakond uuringu kohaselt juurde veel kahe protsendipunkti võrra toetust.

TNS Emori analüütik Aivar Voog ütles rahvusringhäälingule, et kui vaadata erakondade toetust alates 2007. aastast, siis novembris sündis mõlema valitsuspartei jaoks rekord: Reformierakond pole olnud nii madala ja IRL nii kõrge reitinguga. Tema sõnul on Reformierakond kaotanud toetajaid nooremate valijate seas ning seda just IRLile, mis omakorda võib süvendada pingeid võimuliidus.

Erakondade populaarsustabelis hoiab endiselt esikohta Keskerakond, mida on viimased kolm kuud toetanud 29 protsenti vastanuist. Keskerakonnale järgneb Sotsiaaldemokraatlik Erakond, kes on suutnud peatada suve hakul alanud toetuse languse. Kui augusti pooldas sotsiaaldemokraate 25, septembris 23 ja oktoobris 20 protsenti, siis novembris oli erakonna toetus taas 23 protsenti.

TNS Emor esitab erakondade toetuse nende vastajate põhjal, kel on erakondlik eelistus olemas. Neid inimesi, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli novembris 31 protsenti.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles uuringufirma 872 valimisealist kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles