Eesti päästeeksperdid jõudsid Filipiinide enim räsida saanud linna

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti päästeeksperdid Enn Eberg ja Mart Käit Filipiinidel Manilas koos sealse Eesti aukonsuli Fernando Martin O. Peñaga.
Eesti päästeeksperdid Enn Eberg ja Mart Käit Filipiinidel Manilas koos sealse Eesti aukonsuli Fernando Martin O. Peñaga. Foto: Päästeamet

Eesti päästeeksperdid Mart Käit ja Enn Eberg jõudsid neljapäeval Filipiinidele Taclobani, mis on üks enam taifuunis räsida saanud linnadest.

Eile jõudis sealsele lennuväljale kohale ka esmaspäeval Eestist startinud lennuk varustusega ning täna püütakse kogu Euroopast tulnud varustus saada laagriplatsiks määratud kesklinnas asuvale staadionile.

«Olukord seal on endiselt vilets, kuigi rahvusvahelise kogukonna toel on saadud asja parandada - kohale jõudnud rahvusvahelised välihaiglad annavad kohalikule elanikkonnale arstiabi ja kõige viletsamas seisus patsiendid püütakse lennutada Taclobanist välja taifuunist puutumata jäänud territooriumile,» vahendas Hannes Keller päästeameti kriisireguleerimise osakonnast. Kohalik lennuväli saadi tööle, nii et korraga on võimalik teenindada nelja rahvusvahelist humanitaarabi saadetisega lennukit.

«Meie meeste esmaseks tööülesandeks on püstitada Taclobani Eestist kaasa võetud varustusega välilaager ÜRO abiorganisatsioonidele, kes koordineerivad piirkonnas rahvusvaheliste humanitaarabi andjate tegevust,» märkis Keller. Peale püstitamist hoitakse laagrikompleksi töös. Laager pakub töö- ja elamisvõimalusi 30 inimesele. «Loomulikult tuleb katastroofipiirkonnas teha kõiki töid, mis vajavad tegemist - seega on meie meeste multifunktsionaalsusest kasu,» lisas Keller.

Eesti päästemeeskond on missioonil koos Rahvusvahelise humanitaarpartnerluse IHP riikidega. IHP on mitteformaalne riiklike päästeasutuste võrgustik, millesse kuuluvad Rootsi, Taani, Norra, Soome, Saksamaa, Suurbritannia, Luksemburgi ja Eesti päästeasutused. Eesti on olnud selle võrgustiku liige alates 2006, sellest ajast on toimunud ühiseid missioone mitmeid, näiteks selle aasta jooksul käidi ühisel missioonil Etioopias ja Jordaanias. Taclobani linnas moodustatakse ühine meeskond rootslastega.

Eesti välisministeerium abistab Filipiinide katastroofipiirkonnas olevaid lapsi ÜRO Lastefondi (UNICEF) kaudu 100 000 ja Punase Risti kaudu 50 000 euroga. Lisaks kahele Eesti päästemeeskonna eksperdile saadetakse Filipiinidele humanitaarabitöötajate baaslaagri ülesehitamise varustust ja tehnikat ning humanitaarabiks 150 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles