Uuring: inimesed usuvad uue ühendpartei võimalustesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvaliit ja SDE
Rahvaliit ja SDE Foto: : kollaaž Katri Karing

Faktum & Ariko sel nädalal läbi viidud küsitlus näitas, et 58 protsenti Eesti elanikest peab sotside ja Rahvaliidu ühendpartei võimalusi järgmistel valimistel paremaks kui kummagi erakonna võimalusi eraldi.

Sellisel seisukohal on kõigi erakondade, sealhulgas ka Rahvaliidu toetajad.

Uuringutulemused näitasid ka seda, et 45 protsendi hinnangul oleksid Rahvaliidu traditsiooniliste toetajate huvid ühinemise ja 2011. aasta valimiste järel uue jõuna riigikokku pääsemisel pigem paremini esindatud kui mitteühinemise korral. Seda mõtet ei toetanud 34 protsenti küsitletutest.

41 protsendile potentsiaalsele valijale oleks ühinemise järel tekkiv poliitiline jõud atraktiivsem kui kumbki erakond eraldi, 43 protsenti väidab vastupidist. Ühinenud erakonda peavad atraktiivsemaks pigem nooremad inimesed.

«Valijad on hetkel sotsiaaldemokraatide ja rahvaliidu ühinemise suhtes üllatavalt positiivsed,» kommenteeris  Faktum & Ariko uuringute juht Kalev Petti. «Enamiku vastanute meelest toob see nii parema valimistulemuse kui võimaluse maailmavaadet teostada.»

«Ühinemise suhtes on soodsalt meelestatud peaaegu kõik elanikkonnarühmad, ainult paremerakondade toetajad on pigem skeptilised,» kommenteeris Tallinna Ülikooli riigiteaduste instituudi direktor Leif Kalev. «Siiski seisavad ühinemisotsused alles ees ja isegi nende teostumisel peab uus erakond ennast vasaktsentristliku tiiva liidrina praktikas tõestama,» lisas ta.

Küsitlus näitas, et sotse eelistab 13 protsenti ja Rahvaliitu 5 protsenti küsitletutest.  Kahe erakonna toetajaid lihtsalt kokku liites aga ennustatavat tulemust ei saa. «Kuidas lähevad valimised, sõltub palju sellest, kas ühendpartei säilitab kõik senised eraldiseisvate erakondade toetajad, kas nad suudavad tõmmata enda juurde uusi toetajaid ning kui palju erinevate erakondade toetajatest üldse valima läheb,» selgitas Petti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles