ÜRO lükkas tagasi AL-i nõudmise Kenyatta protsess edasi lükata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keenia president Uhuru Kenyatta (paremal) koos välisministri Amina Mohamediga.
Keenia president Uhuru Kenyatta (paremal) koos välisministri Amina Mohamediga. Foto: SCANPIX

ÜRO Julgeolekunõukogu lükkas täna tagasi Aafrika Liidu nõudmise lükata aasta võrra edasi Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) kohtuprotsessid inimsusevastastes kuritegudes süüdistatavate Keenia presidendi Uhuru Kenyatta ja asepresidendi William Ruto üle.

Aafrika riikide protsessi edasilükkamist puudutav resolutsioonikavand, mis oli seni Kenyatta ja Ruto kohtuasjas suurimaks takistuseks, kogus 15-liikmelises ÜRO Julgeolekunõukogus üheksast vastuvõtmiseks vajalikust häälest seitse.

Hääletamast hoidus kaheksa nõukoguliiget, neist kõik kas ICC-le aluse pannud Rooma statuudiga ühinenud või kohtu toetajad, ning teiste seas ka Suurbritannia, Prantsusmaa ja USA.

Tegemist oli esimese korraga mitmekümne aasta jooksul, kui julgeolekunõukogu lükkas resolutsioonikavandi tagasi muul põhjusel kui mõne alalise liikme vetoõiguse kasutamise tõttu.

Kenyattat süüdistatakse 2007.-2008. aasta valimisjärgse vägivalla õhutamises Keenias, mis nõudis vähemalt tuhande inimese elu. Rutot süüdistatakse inimsusevastases kuriteos seoses väidetava vägivallale ässitamisega samal perioodil. Asepresident ei ole ennast rohkem kui 1000 inimese surmaga lõppenud rahutuste mahitamises süüdi tunnistanud.

ICC lükkas oktoobri lõpus Kenyatta kohtuasja kolmandat korda edasi, protsess peaks nüüd algama 5. veebruaril.

Protsess Ruto üle on juba alanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles