NASA video: Marsi evolutsioon

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader NASA videost
Kaader NASA videost Foto: NASA's Goddard Space Flight Center Conceptual Image Lab

USA kosmoseagentuur NASA avaldas video, kus on kujutatud Marsi evolutsioon miljardite aastate jooksul alates lopsakast maast koos ookeanidega ning lõpetades kivise planeediga nagu seda tänapäeval tuntakse.

«Animatsioon näitab, kuidas Marsi pinnas võis kunagisel mahedal perioodil välja näha,» ütlesid NASA Goddard'i Kosmoselendude Keskuse ametnikud. «Kunstniku nägemus põhineb tõenditel, et Mars oli kunagi väga teistsugune.»

Animatsioon saab alguse neli miljardit aastat tagasi lennuga üle Marsil asuva järve. Üleval on näha sinine taevas ja pilved. Video edenedes muutub maastik kuivemaks ning pilved kuivavad kokku. Järved kaovad ning taevas muutub tolmuselt roosaks.

Video lõpus on näha uut Marsi orbitaalsondi Maven, mis stardib Maalt punase planeedi suunas esmaspäeval. Maveli ülesandeks on uurida, kuidas Mars atmosfääri kaotas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles