Ükski riik ei ole nõustunud Süüria keemiarelvi vastu võtma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Albaanlasi rõõmustas peaminister Edi Rama keeldumine Süüria keemiarelvade hävitamisest Tiranas.
Albaanlasi rõõmustas peaminister Edi Rama keeldumine Süüria keemiarelvade hävitamisest Tiranas. Foto: SCANPIX


Seni ei ole ükski riik nõustunud Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) palvega võtta vastu Süüria keemiarelvad, mis tuleks USA ja Venemaa plaani kohaselt järgmise aasta keskpaigaks hävitada, tõdesid ametnikud reedel, kui Albaania Ühendriikide ettepaneku tagasi lükkas.


Norra teatas neljapäeval esimese riigina, et on valmis saatma president Bashar al-Assadi režiimi keemiaarsenali hävitamistöödele appi oma sõjaväelased ning laevad, kuid pole soostunud USA palvega keemiarelvad oma territooriumil hävitada. Transpordiabi on lubanud ka Taani.

Albaania äraütlemine seadis OPCW reedel olukorda, kus tal on küll 1300 tonni Süüria sariini, ipriidi ning teiste mürkgaaside ja kemikaalide järkjärgulise hävitamise kava, kuid puudub koht, kus see teoks teha.

Hollandis Haagis tegutsev OPCW on mitu nädalat diskuteerinud selle üle, kuidas Süüria keemiarelvavarud hävitada. Nii lääneriigid kui Damaskus pooldavad väidetavalt relvade hävitamist mõnes välisriigis ning oma keemiaarsenali hävitanud Albaaniat peeti üheks võimalikest sihtkohtadest.

Väidetavalt on läbirääkimisi peetud ka Prantsusmaa ja Belgiaga.

Albaania keeldumine oli ootamatu, sest üldiselt on see NATO liikmesriik ustavalt oma liitlase Washingtoni soovidele vastu tulnud. Keemiarelvaotsuse tingisid albaanlaste jõulised protestiaktsioonid.

«Albaanial on võimatu selles operatsioonis osaleda,» vahendas uudisteagentuur Reutersvaid kaks kuud ametis olnud peaminsitri Edi Rama sõnu riigitelevisioonis. «Meil ei ole vajalikku võimekust.»

OPSW leppis eile kokku Süüria keemiarelvavarude hävitamise ajakavas, mille kohaselt tuleb kõige ohtlikumad kemikaalid Süüriast välja toimetada 31. detsembriks. Kogu ülejäänud arsenal, välja arvatud isopropanool - üks sariini kahest koostisosast - peab riigist kaduma hiljemalt 5. veebruariks.

Süüria keemiarelvatehased ja muud rajatised tuleb kava kohaselt lammutada ajavahemikus 15. detsembrist - 15. märtsini. Prioriteetsed keemiarelvad tuleb hävitada väljaspool Süüriat 31. märtsiks ja kõik ülejäänud 30. juuniks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles