Paet: inimõiguste tagamine maailmas on kõikide riikide ühine vastustus

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ban Ki-mooni ja Urmas Paeti kohtumine.
Ban Ki-mooni ja Urmas Paeti kohtumine. Foto: Välisministeerium

Välisminister Urmas Paet ütles täna Tallinnas kohtumisel ÜRO peasekretäri Ban Ki-mooniga, et ÜROl on oluline roll inimõiguste tagamisel ning inimõigused on kõigi maailma riikide ühine vastutus.

Paeti sõnul on maailmal ÜROle suured ootused seoses kiire lahenduse leidmisega Süüria kodusõjale. «Süüria humanitaarolukord on jätkuvalt kriitiline ning elanikkonna kaitseks on hädavajalik, et ÜRO julgeolekunõukogus oleks üksmeel Süüria kodusõja lõpetamiseks,» märkis Paet.

Paeti sõnul on ÜRO julgeolekunõukogu töö tõhustamiseks esmatähtis nõukogu reformida. «Rahvusvahelised organisatsioonid ja kehamid on seda legitiimsemad, läbipaistvamad ja tõhusamad, mida rohkem on kõikidel riikidel tagatud võrdne võimalus kaasa rääkimiseks,» lisas ta.

Samuti rääkisid välisminister Paet ja peasekretär Ban Ki-moon kohtumisel ÜRO kui ülemaailmse organisatsiooni rollist turvalise ja vaba interneti tagamisel ning demokraatia edendamisel.

«Eesti on riigivalitsemisel edukalt rakendanud e-lahendusi ning tutvustanud neid võimalusi enam kui 60 maailma riigis. E-lahenduste kasutamine ning vaba ja turvaline internet suurendab valitsemise läbipaistvust, ühiskonna kaasatust riigijuhtimisse ning toetab majanduse arengut ja kasvu. Soovime, et ÜRO oleks meile partner e-lahenduste tutvustamisel ning teeksime ÜRO arenguprogrammiga praktilist koostööd partnerriikide rahvuslike e-riigi infosüsteemide rakenduste väljatöötamiseks ja ülesehitamiseks,» ütles Paet.

ÜRO ei tohiks Paeti sõnul kuumade kriiside kõrval jätta rahvusvahelise tähelepanuta ka külmutatud konflikte näiteks Moldovas, Gruusias ja Mägi-Karabahhias. «Külmutatud konfliktid ei tohi muutuda unustatud konfliktideks, osapoolte vahel tuleb leida võimalusi jätkusuutlikes lahendustes kokku leppimiseks. Sellistes kriisides on oluline ÜRO toetus põgenike abistamisel ja nende õiguste kaitsel,» märkis Paet.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon viibib koos abikaasa Ban Soon-taekiga Eestis ametlikul visiidil 15.- 16. novembril. Lisaks välisminister Urmas Paetile kohtus ÜRO peasekretär president Toomas Hendrik Ilvese, riigikogu esimehe Ene Ergma ja peaminister Andrus Ansipiga.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon külastas täna ka Tallinna Tehnikaülikoolis toimuvat Baltimaade suurimat robotivõistlust Robotex 2013, kus ta pidas kõne.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon ja proua Ban Soon-taek tutvuvad täna Tallinna vanalinnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles