ÜRO peasekretär tunnustas Eesti vägivallatut iseseisvumist

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ban Ki-mooni ja Ene Ergma kohtumine.
Ban Ki-mooni ja Ene Ergma kohtumine. Foto: Erik Peinar / Välisministeerium

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon tunnustas täna Tallinnas Toompea lossis kohtumisel riigikogu esimehe Ene Ergmaga Eestit kui säravat näidet, kus läbi vägivallatute vahendite on saavutatud iseseisvus ja liigutud edukalt edasi.

Balti kett ja enese vabaks laulmine on ÜRO juhi sõnul unikaalne maailmas, kus on nii palju konflikte, vägivalda ja surma.

Külaline tõstatas ka soolise võrdõiguslikkuse küsimuse ja hindas Eesti panust asjakohaste dokumentide väljatöötamisel ning nendega ühinemisel, teatas riigikogu pressiesindaja.

«Sooline võrdõiguslikkus peaks olema sedavõrd iseenesestmõistetav, et ta ei vajaks meie igapäevast rõhutamist. Meilgi siin, Lääne kultuuriruumis, tuleb muuta oma mõtlemist ja saada jagu kivinenud ning ajale jalgu jäänud  lähenemistest,» ütles Ergma.

Riigikogu esimehe sõnul ei vii probleemi lahendamisele palju lähemale, kui seda teemat arutavad naised konverentsidel isekeskis. «Need probleemid tuleb meestel ja naistel lahendada üheskoos ja ühiskonna erinevates rühmades. Piirdumine akadeemilise aruteluga ei ole suhtumise muutmiseks kindlasti piisav.» 

Ergma tõi kohtumisel esile ka keerdküsimusi, mis kaasnevad meeste osakaalu märgatava vähenemisega kõrghariduse omandamisel, pedagoogide hulgas ja meditsiinis, samuti seoses laste kasvatamisega üksikperedes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles