Viimane Eesti kontingent võttis Afganistanis vastutuse üle

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti sõdurid Afganistanis Helmandi provintsis patrullimas.
Eesti sõdurid Afganistanis Helmandi provintsis patrullimas. Foto: Postimees.ee

Alates maist Afganistanis teeninud kaitseväelased andsid täna pidulikul tseremoonial Camp Bastionis vastutuse üle viimasele kaitseväe Afganistani kontingendile.

Järjekorras viieteistkümnenda kaitseväe kontingendi vahetas välja arvult kuueteistkümnes rotatsioon, mille koosseisus teenib viimane eestlaste jalaväekompanii Helmandi provintsis, teatas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

Lahkuva kontingendi ülem kolonelleitnant Arno Kruusmann sõnul on teenistust lõpetava kompanii tõhusat tegevust korduvalt Helmandi väekoondise tasemel esile tõstetud ja kõik võitlejaid on tunnustuse ära teeninud. «Seitse kuud Hemandis olid täis väjakutseid ja võime olla uhked selle üle, millega hakkama saime,» ütles kolonelleitnant Kruusmann kontingendile rivistusel.

Peagi kojusaabuva jalaväekompanii Estcoy-16 kaitseväelased teenisid Helmandi provintsis 200 päeva ja osalesid 18 operatsioonil, mis kestsid ühest kuni nelja ööpäevani. Ülesandeid täites oldi mässulistega lahingulises kontaktis 184 korral. Jalaväelased otsisid läbi 767 majapidamist ning leidsid 60 peidikut, mis sisaldasid endas suurel hulgal isevalmistatud lõhkekehade valmistamiseks vajaminevaid materjale, erineva kaliibriga laskemoona ja relvastust ning narkootikume.

Eesti jalaväelasi kasutati just seal, kus julgeolekuolukord seda kõige enam nõudis, sest Estcoy-16 soomukite manööverdamisvõime ja tulejõud ning Eesti jalaväelaste hea väljaõpe ja külmavereline tegutsemine pingelistes olukordades.

Camp Bastionis paiknenud Estcoy-16 teenis Helmandi väekoondise manööverkompaniina ning opereeris üle kogu väekoondise vastutusala. Kõikide Eesti jalaväelaste operatsioonide peamine eesmärk oli killustada mässulisi, piirata nende liikumis- ja tegutsemisvabadust ning läbiotsida võimalikke peidikuid.

Eesti kaitseväelasi tervitas Helmandi väekoondise ülem brigaadikindral James Woodham, kelle sõnul on lahkuv kompanii teinud märkimisväärset head tööd ning soovis uuele kontingendile sõduriõnne. Brigaadikindral Woodham andis Afganistanis esmakordselt teeninud kaitseväelastele kätte ISAF operatsioonis osalenu medali.

Pidulikul rivistusel andis kontingendi ülem  Afganistanis teenivatele kaitseväelastele edasi kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terrase tervitused kaitseväe 95. aastapäeva puhul.

Lahinguvastutuse üle võtnud viimase Afganistani kontingendi ülem on kolonelleitnant Maidu Allikas, jalaväekompaniid Estcoy-17 juhib major Viljar Laaneste ning logistilist toetuselementi NSE-16 leitnant Rodion Sorokin. Viimane jalaväekompanii pöördub koju tagasi 2014. aasta hiliskevadel. Pärast jalaväekompanii väljatulekut jäävad Afganistani veel toetusüksused ja staabiohvitserid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles