Lavrov: Assadi tagasiastumise nõudmine on ebarealistlik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisminister Sergei Lavrov.
Vene välisminister Sergei Lavrov. Foto: SCANPIX

Vene välisminister Sergei Lavrov peab ebarealistlikuks ja Genfi kommünikeega vastuolus olevaks Süüria opositsioonilise Rahvuskoalitsiooni rahukonverentsil osalemisele seatud eeltingimust, et president Bashar al-Assad peab võimult lahkuma.

«Rahvuskoalitsioon teatas paar päeva tagasi, et osaleb konverentsil tingimusel, et neile antakse garantii Assadi lahkumise kohta. See läheb vastuollu [mullu juunis sõlmitud] Genfi kommünikeega, mis ei näe ette mingeid tingimusi,» ütles Lavrov laupäeval telekanalile TV Center.

Vene välisministri sõnul on see nõudmine ka ebarealistlik. «Selleks, et näha, missugused on konflikti lahendamise võimalused, on vaja kõnelustelaua taha istuda, üksteisele silma vaadata ja hakata kompromisse otsima,» lisas ta.

Lavrovi hinnangul on rahukonverentsi puhul edulootused olemas. «Vene-USA initsiatiiv on leidnud riikide seas ülekaaluka toetuse. Teisalt on terve rida riike, kes on sellele toetust avaldanud vastumeelselt ja ei tegutse selle elluviimise nimel.»

Esmaspäeval saabuvad Moskvasse Süüria asevälisminister Faisal Muqdad, Assadi poliitikanõunik Bouthaina Shaaban ja välisministeeriumi Euroopa osakonna kõrge ametnik Ahmad Arnous.

Süüria režiimimeelne ajaleht Al-Watan kirjutas neljapäeval, et Genfi kõnelused leiavad aset 12. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles