Nugade ja kirvestega relvastatud mehed ründasid Hiinas politseijaoskonda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mošee uiguuride autonoomses piirkonnas.
Mošee uiguuride autonoomses piirkonnas. Foto: SCANPIX

Hiina rahutus Xinjiangi Uiguuri autonoomses piirkonnas hukkus rünnakus politseijaoskonnale 11 inimest, teatas täna riiklik uudisteagentuur Xinhua.

Hukkunuist üheksa on ründajad ning 2 abipolitseinikud. Rünnak toimus eile ajaloolise Siididee linna Kashgari lähistel Serikbuyas. Xinhua andmetel olid ründajad relvastatud nugade ja kirvestega ning viga sai veel kaks politseinikku. Rohkem infot agentuur toimunu kohta ei jaganud.


Münchenis asuva Uiguuri maailmakongressi esindaja Dixat Raxit rääkis, et kokkupõrke põhjustasid julgeolekutöötajad, kes avasid protestivate uiguuride pihta tule. Üks nooruk sai kuuli pähe ning seejärel ründasid teised politseijaoskonda, mille käigus hukkus neid veel kaheksa.

Ta kinnitas, et mitukümmend uiguuri vahistati pärast intsidenti ning hukkus kokku neli hiinlast.
„Kutsun taas kord rahvusvahelist kogukonda üles võtma kasutusele hädaabimeetmeid, et takistada Hiina valitsust uiguuri meeleavaldajate vastu vägivalda kasutamast ning kaitsta nende õigusi,“ sõnas Dixat Raxit.

Sõltumatud andmed piirkonnas toimuva kohta puuduvad.

Olukord piirkonnas on pärast möödunud kuul Pekingis aset leidnud autorünnakut muutunud järjest pingelisemaks. Hiina valitsus väitis, et rünnaku korraldasid Xinjiangi piirkonnast pärit terroristid, keda toetasid rahvusvahelised islamistlikud jõud.

Kolme Xinjangi piirkonnast pärit isikuga auto, mis oli täis bensiinikanistreid, sõitis 28. oktoobrile Keelatud Linna väravatesse. Lisaks kahele autos olnud isikule hukkus Hiina politsei andmetel veel kaks inimest ning 40 said vigastada. Politsei nimetas toimunut hoolikalt planeeritud ja organiseeritud terroristlikuks rünnakuks, lisades, et sõidukis oli ka nuge ning ekstreemse religiosse sõnumiga loosungeid.

Välismaailma eksperte pole Hiina võimude selgitus aga rahuldanud, sest rünnakut nähakse äärmiselt lihtsakoelisena ning Hiinas pole islamistlikud äärmuslased korralikult kanda kinnitanud.

Hiina lääneosas asuv Xinjiangi autonoomne piirkond on koduks türgikeelsetele uiguuridele, kes on seni järginud mõõdukat islamivoolu, kuid panevad pahaks riigi kontrolli oma kultuuri ja religiooni üle. Uiguurid on seal vähemusse jäänud ja piirkonnas on lahvatanud etniliste gruppide vahelised pinged. Hiina riigimeedia kirjeldab sealseid kokkupõrkeid sageli terrorirünnakutena.

Üks taoline juhtum leidis aset juunis – siis hukkus 35 inimest. Sellele järgnenud kuude jooksul on džihadistliku ideoloogia levitamises süüdistatuna arreteeritud vähemalt 139 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles