Duumasaadik: Ilvese tulek Moskvasse on samm lepituse poole

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Venemaa juhtkond ja avalikkus näevad Eesti presidendi Toomas Hendrik Ilvese Moskvas 9. mai üritustel osalemises sammu riikidevahelise leppimise poole, ütles BNS-ile Vene riigiduuma liige Maksim Mištšenko.

«Kahtlemata tekitab Eesti presidenti tulek Moskvasse meis positiivse reaktsiooni,» ütles võimuerakonda Ühtne Venemaad esindav Mištšenko, kes on ühtlasi Noor Venemaa liikumise liider.

Kommenteerides našistide ähvardust Ilvest Moskvas taga kiusata, kinnitas Mištšenko, et Noor Venema sellise tegevusega ei ühine.

2007. aasta aprillis, pronkssõduri teisaldamise aegu osales Noor Venemaa kõrvuti Naši liikumisega aktiivselt Eesti-vastastes aktsioonides.

«Kui Eesti president saabub Moskvasse, siis tähendab see, et ta tunnustab meie ühist võitu. Võib-olla on see tema poolt kahetsuse avaldus ning ta tuleb puhaste mõtetega. Seepärast ei tohi teda loomulikult kiusata, tuleb olla külalislahke,» ütles duumasaadik.

Tema sõnul jälgib Noor Venemaa endistviisi Eestis toimuvat. «Meile teevad muret natsismiilmingud mitmete teie tegelaste poolt,» tunnistas Mištšenko.

Tema veendumuse kohaselt ei ole Eesti ja Venemaa vaheline hea läbisaamine mingi utoopia, vaid igati saavutatav. «Oleks vaid tahtmine suhteid arendada ja edendada. Kuid seda takistab teie riigi juhtkonna lühinägelik poliitika. Orienteerumine üksnes euroatlantilisele suunale on peamine ärritaja, mis segab Eesti ja Venemaa suhete paranemist,» selgitas duumasaadik.

Ühtlasi kinnitas ta, et «Venemaa ei tee mingeid katseid Eestit oma mõjusfääri tõmmata».

Duumasaadiku sõnul «Venemaal muidugi kuuldakse Eesti poliitikute poolset kriitikat Venemaa juhtkonna ühe või teise tegevuse vastu, kuid selle kriitika peale üksnes muiatakse kergelt». «Kõik saavad ju aru, et see kriitika pole see, mida eesti rahvas mõtleb, vaid see, mis on vaja USA-le. Üleminekuiga, arusaadav,» ütles Mištšenko.

Samas tõdes ta, et Eesti on Venemaa partner ja lähinaaber. «Venelastel on eestlastelt nii mõndagi õppida, nagu ka eestlastel venelastelt,» sedastas Mištšenko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles