Pärnu kuurordielevant võib kaasa tuua seadusemuudatuse

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elevant Raekülas.
Elevant Raekülas. Foto: Ardi Truija / Pärnu Postimees

Regionaalminister Siim Kiisler tegi sellel nädalal majandusminister Juhan Partsile ettepaneku algatada veeseaduse muutmine, mis võimaldaks edaspidi rajada lihtsamalt mere äärde Pärnu elevandikujulise liumäe sarnaseid ehitisi.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium algatas oktoobri alguses hoonestusloa menetluse, mille kohaselt kavandatakse Pärnu lahte Pärnu randa veeatraktsiooni «Kuurordielevant».

Kiisler tõdes Partsile saadetud kirjas, et kuna valitsus on algatanud maakonnaplaneeringu, mis hõlmab muu hulgas Pärnu randa, siis ei ole hoonestusloa algatamine sellele alale võimalik. Nimelt ütleb veeseadus, et valitsus keeldub hoonestusloa algatamisest, kui alale on algatatud maakonnaplaneering ja planeeringu koostamise menetlus ei ole lõppenud.

Kiisler tõdes, et rannaalade atraktiivsuse tõstmine on vajalik, seega tuleks seadust muuta. Regionaalminister tegi ettepaneku sätestada veeseaduses, et maakonnaplaneeringuga seotud piirang ei kehti taoliste puhkeotstarbeliste objektide püstitamiseks nagu seda on Pärnu randa kavandatav kuurordielevant või muu selline rajatis. Nendele rajatistele hoonestusloa väljastamine ning objektide rajamine peaks Kiisleri hinnangul olema võimalik ka juhul kui maakonnaplaneeringu menetlus käib, sest maakonnaplaneeringuga selliste objektide rajamisele otseselt piiranguid ei seata.

Ka tuleks Kiisleri sõnul sätestada veeseaduses, et kõne all olevate rajatiste püstitamiseks ei ole vajalik hoonestusloa väljastamine ning nende püstitamine oleks võimalik projekteerimistingimuste alusel.

Ehitusseaduse järgi koostab ja väljastab kaldaga püsivalt ühendamata ehitiste ehitamiseks projekteerimistingimused Tehnilise Järelevalve Amet vaid veeseaduse alusel väljastatud hoonestusloa olemasolul.

«Seega võiks majandus- ja kommunikatsiooniministeerium kaaluda ehitusseaduse muutmist nii, et puhkeotstarbel kavandatavate rajatiste püstitamiseks piisaks Tehnilise Järelevalve Ameti väljastatud projekteerimistingimustest ning hoonestusloa olemasolu ei oleks nende väljastamise eelduseks,» märkis Kiisler.

Ta rõhutas, et mõlema ettepaneku juures on väga oluline läbi mõelda täpne loetelu nendest objektidest, millele need regulatsioonid kohalduda võiksid.

Ettevõtja Eino-Jüri Laarmann lasi paigaldada tänavu suvel Pärnu Raeküla randa elevandikujulise liumäe. Pärnu linnavalitsus käskis juuli lõpus liumäe püstitanud Eino-Jüri Laarmannil liumäe kasutamine kohe peatada, kuna esitamata oli atraktsiooni ehitusprojekt, ohutust tõendav dokumentatsioon, maaomaniku kirjalik nõusolek ja keskkonnaameti kooskõlastus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles