HELCOM: Läänemere tahtlik reostamine on vähenenud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänemeri.
Läänemeri. Foto: Alo Lõhmus.

Laevade tahtlikud naftareostused Läänemeres on keskkonnaühenduse HELCOM andmetel viimase kümne aastaga märgatavalt vähenenud, ehkki laevaliiklus on muutunud tihedamaks.

«See on suurepärane areng,» ütles Euroopa Liidu ja üheksa Läänemere-äärse riigi merekeskonnakaitseorganisatsiooni HELCOM tegevsekretär Anne Christine Brusendorff.

Möödunud aastal tuvastas HELCOM 178 tahtlikku naftareostust laevadelt, mis on 15 protsenti vähem kui 2008. aastal ja veerandi võrra vähem kui 2007. aastal.

Võrreldes 1999. aastaga on nafta ebaseaduslik merrelaskmine vähenenud üle 60 protsendi. Toona tuvastasid seirelennukid 488 juhtumit, möödunud kümne aastaga on kahanenud ka lekete suurus.

HELCOM tõdeb samas, et reostajad pääsevad sageli karistuseta, sest neid ei suudeta tuvastada. Möödunud aastal suudeti välja selgitada vaid kaheksa lekke tekitajad.

HELCOM-i riigid Venemaa, Soome, Rootsi, Taani, Saksamaa, Pooland, Leedu, Läti ja Eesti teevad alates 1988. aastast Läänemere kohal regulaarselt vaatluslende.

Laevareostuse kõrgaeg oli 1989. aastal, kui avastati 763 tahtlikku leket.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles